ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Karten von Attika 1895 - Ο χάρτης Νο VI PYRGOS που παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Αθήνας (Ποικίλο Όρος, Λίμνες των Ρειτών, Οχυρώσεις, Αρχαιολογικά ίχνη, Ασβεστοκάμινα κ.λπ)
Κυριακή 19 Μαρτίου 2023
Η μάχη έγινε στίς 21 Μαρτίου 1827 στό Δαφνί καί διεξήχθη σώμα μέ σώμα | Ο ρόλος του Καραϊσκάκη, του Γενναίου Κολοκοτρώνη κ.ά.
Δημήτριος Αινιάν - Βιογραφία Καραϊσκάκη (Μάχη Δαφνίου)
[ΠΗΓΗ ΕΔΩ]
Μετά τήν ήττα στό Κερατσίνι, η θέση τού Κιουταχή έγινε ακόμα πιό δύσκολη. Από πολιορκητής τής Ακρόπολης κινδύνευε νά γίνει ο ίδιος πολιορκημένος, αφού ήταν κυκλωμένος από χιλιάδες Έλληνες ενόπλους, οι οποίοι εκτός τών άλλων είχαν καί τόν θαλάσσιο έλεγχο τού Σαρωνικού. Ήδη όμως κατέφθαναν νέες ενισχύσεις από τήν Κωνσταντινούπολη γιά νά ενισχύσουν τόν πεισματάρη σερασκέρη, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο ικανότερος πασάς από όλους όσους είχε στείλει η Υψηλή Πύλη γιά νά καταστείλει τήν επανάσταση τών ραγιάδων.
Ο Ρεσίτ πασάς, όπως επίσης λεγόταν ο Οθωμανός στρατηγός, παρατηρούσε τήν διαρκή πρόοδο τών ελληνικών στρατευμάτων στόν Πειραιά, τό Φάληρο καί τό Κερατσίνι καί επιχείρησε νέα προσπάθεια γιά νά διαλύσει τό βασικό στρατόπεδο τού Κερατσινίου, έχοντας κρύψει τό ιππικό του πίσω από τούς λόφους τής μονής Δαφνίου, τό οποίο θά κρατούσε γιά νά επιτεθεί τήν κατάλληλη στιγμή.
Η μάχη έγινε στίς 21 Μαρτίου 1827 στό Δαφνί καί διεξήχθη σώμα μέ σώμα.
Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023
ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ "ΑΣΠΡΟ: ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ)"
Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023
Η φωτογράφος Nelly's/ Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη στη Νέα Υόρκη το 1939 με τη Μονή Δαφνίου
Τρίτη 7 Μαρτίου 2023
Η Μαρίζα Κωχ περιγράφει το ΨΝΑ Δαφνίου, τη Μονή Δαφνίου, το Σκαραμαγκά τη δεκαετία του ’50”
[Περισσότερα για το δίσκο του 1973 ΕΔΩ]
Μουσική βραδιά με τη Μαρίζα Κωχ – Αρχείο ΕΡΤ – Παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου [ΕΔΩ]
Η Μαρίζα Κωχ περιγάφει το ΨΝΑ Δαφνίου, τη Μονή Δαφνίου, το Σκαραμαγκά τη δεκαετία του ’50
Από το βιβλίο της Μαρίζας Κωχ «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης», 2018
Η Μαρίζα Κωχ γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1944 στην Αθήνα. Η μητέρας της ήταν από τη Σαντορίνη και ο πατέρας της «Ένας Γερμανός που η βάση του ήταν.. στην Πλατεία Κλαυθμώνος…». Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που γνωρίστηκαν οι γονείς της Μαρίζας και της αδελφής της Ειρήνης, έτσι όπως περιγράφει την ιστορία τους στο τέλος του βιβλίου της «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης», 2018.
Οι αδελφές Μαρίζα και Ειρήνη, τεσσάρων και πέντε ετών αντίστοιχα, είχαν «ζήσει πέντε ολόκληρα χρόνια… στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής» (σ.σ. Δαφνί) για να «θεραπευτούν από μία νόσο των ματιών, προερχόμενη από την Αίγυπτο, το τράχωμα, που προκαλούσε τύφλωση». (σ.11).
Από το βιβλίο της Μαρίζας Κωχ «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης», 2018, επιλέγω ορισμένα αποσπάσματα που περιγράφουν την ευρύτερη περιοχή του Δαφνίου. Η περιγραφή στο κεφάλαιο «Μουσικές Μνήμες» (σ.84) αντιγράφεται σχεδόν ολόκληρη, γιατί παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στην περιοχή του Δαφνίου.
Σάββατο 4 Μαρτίου 2023
Το Ντοκιμαντέρ της Νικολέτας Παράσχη με τίτλο "Sacred Way 21 KM"/ Ιερά Οδός 21 χλμ στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-12/3/2023)
Το Ντοκιμαντέρ της Νικολέτας Παράσχη με τίτλο Sacred Way 21 KM/ Ιερά Οδός 21 χλμ, συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα: «Από οθόνη σε οθόνη» του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-12/3/2023) #tiDf25