Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Η Κοίμηση της Θεοτόκου (Φερετροποιών) στο Δαφνί και δύο ακόμα εκκλησίες αφιερωμένες στη Μεγαλόχαρη

 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου (Φετετροποιών) στο Δαφνί, επί της Λ.Αθηνών

Επιμέλεια - Φωτογραφίες: Κώστας Φωτεινάκης | 4 Αυγούστου 2023

Με αφορμή το Δεκαπενταύγουστο και τη Γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου παρουσιάζω το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στο Δαφνί, επί της Λ.Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Χαϊδάρι έχουμε τρεις εκκλησίες αφιερωμένες στη Μεγαλόχαρη,  σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο Φραγκιαδάκη.

Οι τρεις εκκλησίες στο Χαϊδάρι, αφιερωμένες στην Παναγία της Θεοτόκου είναι:
  • Παναγία της Θεοτόκου (Παναγίτσα) - είναι ενορία και αρχικά κατασκευάστηκε με ξύλα. Ήταν και το πρώτο δημοτικό σχολείο του Χαϊδαρίου. Βρίσκεται κοντά στην Ιερά Οδό, στάση Δημαρχείο. (1926)
  • Παναγία της Θεοτόκου (Φετετροποιών) -  ιδιωτικό εκκλησάκι (ναΐσκος) στο Δαφνί, (1924) (περισσότερα στη συνέχεια)
  • Παναγία της Θεοτόκου (Σκαραμαγκά) - Ξεκίνησε να κατασκεάζεται το 1938, ολοκληρώθηκε μετά την Κατοχή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μέχρι τώρα διαδεδομένη άποψη ότι η εκκλησία της Μονής Δαφνίου (Καθολικό) είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Θεοτόκου δεν ισχύει. Η εκκλησία της Μονής Δαφνίου γιορτάζει την "Απόδοση ή τα εννιάμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου" (23 Αυγούστου).

Η Κοίμηση της Θεοτόκου (Φετετροποιών) στο Δαφνί, επί της Λ.Αθηνών


Όπως προενέφερα σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο Φραγκιαδάδη, το εκκλησάκι κατασκευάστηκε το 1924 από τους φερετροποιούς.
[Η πλήρης παρουσίαση του θέματος από το βιβλίο "ΜΝΗΜΕΣ ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ - ΧΑΪΔΑΡΙ", 1982", σ.72] [ΕΔΩ]

Στη σημερινή εποχή το σωματείο δεν ονομάζεται των "φερετροποιών" αλλά "Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών", το οποίο εξακολουθεί και έχει την έδρα του επί της Οδού Καρέα 32 και διαθέτει ιστοσελίδα στο Facebook  https://www.facebook.com/somatiografeionteleton



Το εκκλησάκι πραγματικά έχει πληγεί επανειλημμένως από τους σεισμούς, όπως καταγράφει ο πατέρας Γεώργιος Φραγκιαδάκης (1981) αλλά και το 1999 που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ολόκληρη τη περιοχή καθώς και στη Μονή Δαφνίου, η οποία παρέμεινε κλειστεί για πολλά χρόνια για επισκευή - συντήρηση.

Oι κατά καιρούς ζημιές του παρελθόντος  στο εκκλησάκι επισκευάστηκαν, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες που ακολουθούν, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν και άλλες εργασίες για τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το εκκλησάκι δεν πρόκεται να λειτουργήσει λόγω ζημιών το Δεκαπενταύγουστο του 2023. Σε περίπτωση που γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και γίνει επισκέψιμο, έστω και επετειακά, θα σας ενημερώσουμε.



[Η μαρμάρινη πλάκα αναφέρει το έτος 1941, περίοδο Κατοχής. Ωστόσο δεν φαίνεται καθαρά η ημερομηνία και ο μήνας εντοιχισμού της πλάκας]

[Ανακαίνιση το 1984 - προφανώς μετά το σεισμό του 1981]

[Ανακαίνιση  μετά το σεισμό του 1999]

[Είσοδος από Δυτικά]

[Βόρεια πλευρά που είναι εντοιχισμένες οι μαρμάρινες ενημερωτικές πλάκες]

[Νότια πλευρά - Φαίνεται η βάση του καμπαναριού χωρίς καμπάνα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου