Σεραφείμ Τριανταφύλλου (1912 Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, † 26 Μαρτίου 1944 εκτέλεση στην Αθήνα) | 80 Χρόνια από την εκτέλεσή του και το γράμμα του στο μνημείο Κόμο
Ο Σεραφείμ Τριανταφύλλου ήταν γιος μιας αγροτικής οικογένειας από τα Μεγάλα Καλύβια, σήμερα ανήκει στο Δήμο Τρικάλων. Υπήρξε ο πρώτος πολιτικός επίτροπος ενός τάγματος που δρούσε στη Θεσσαλία, της πρώτης μεραρχίας του ΕΛΑΣ (1943).
Στη συνέχεια στην Αθήνα, εκδότης φυλλαδίων και μέλος του ΕΑΜ. Οργάνωσε επαφές μεταξύ της Αθήνας και των τμημάτων στα βουνά.
Ως αποτέλεσμα προδοσίας, συνελήφθη από τα SS στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου 1944 μαζί με άλλους αντιστασιακούς σε συνεδρίαση.
Μεταφέρθηκε στο αρχηγείο των SS στην οδό Μέρλιν και βασανίστηκε.
Στις 26 Μαρτίου 1944 κατάφερ να δραπετεύσει ενώ τον μετέφεραν στον τόπο εκτελέσεων στη Καισαριανή.
Τελικά όμως, οι Γερμανοί τον βρίσκουν – τριακόσια μέτρα πιο κάτω στην οδό Μηλιώνη 10 στο Κολωνάκι – και τον εκτελούν.
Κατά τη δραπέτευσή του, κατάφερε να μεταδώσει τη σύντομη αποχαιρετιστήρια επιστολή του, η οποία απευθυνόταν στον Τρικαλινο ποιητή Νίκο Παππά.
Στις 18 Μάρτη 1944 στα κρατητήρια Μέρλιν είχε έγραψε το παρακάτω γράμμα:
«Αγαπητέ Νίκο, δεν ξέρω αν το μάθατε πως με κρατάνε στην οδό Μέρλιν. Τίποτε δεν βλέπουμε, ακούμε μόνο το θόρυβο της πόλης σαν από ένα τάφο. Κι όμως Νίκο, μέσα από το σκοτάδι, το βλέπουμε καθαρά το φως που ξεπροβάλλει.
Να είσαι στρατιώτης τότε και ποιητής μαζί για να γράψεις τραγούδια. Είμαι απαρηγόρητος που δεν έχω μια βόμβα να ανατινάξω τους Γερμανούς στον αέρα.
Όταν πας στα Τρίκαλα, πήγαινε ως το χωριό να χαιρετήσεις τον γέρο μου. Με ιδρώτα με μεγάλωσε και μ’ έφερε μέχρι εδώ.
Γειά χαρά Νίκο, δεν ζηλεύω αυτούς που ζούνε, αλλά αυτούς που θα ζήσουνε αύριο σ’ έναν ελεύθερο κόσμο»
Η τελευταία φράση του γράμματος “...δεν ζηλεύω αυτούς που ζούνε, αλλά αυτούς που θα ζήσουνε αύριο σ’ έναν ελεύθερο κόσμο” είναι αναρτημένη σε αναμνηστική πινακίδα στο Μνημείο Ευρωπαϊκής Αντίστασης/ Monumento alla Resistenza europea στο Κόμο (Λίμνη) της Ιταλίας. Στις πινακίδες είναι χαραγμένα 18 σύντομα κείμενα που γράφτηκαν από εκτελεσμένους αντιστασιακούς από 18 χώρες λίγο πριν το θάνατό τους. https://tinyurl.com/m4rnbt7r
ΠΗΓΕΣ:
- ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΗΨΗΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ https://tinyurl.com/4sf8kx7m | Letzte Briefe zum Tode Verurteilter, Verlag: dtv, München 1962; Chronologie des griechischen Widerstands.
- «Τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων στην Κατοχή και την Αντίσταση (1941 – 44)». Εισήγηση του Ευθύμη Κουφογιάννη, φιλολόγου στο Εθνολογικό συνέδριο που έγινε στην Πύλη Τρικάλων στα πλαίσια του 2ου Καραγκούνικου Ανταμώματος. (Πύλη Τρικάλων, Σεπτέμβριος 2012). https://tinyurl.com/5fwfxfkh (Σημείωση Κ.Φωτ. Οι ημερομηνίες σύλληψης και εκτέλεσης χρειάζεται να επιβεβαιωθούν. Υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες σε άλλες πηγές. Το γεγονός ωστόσο παραμένει το ίδιο)
- Νίκος Παππάς: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ https://tinyurl.com/4j5at3p7 | ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ https://tinyurl.com/yck87rrd
- Μνημείο Ευρωπαϊκής Αντίστασης/ Monumento alla Resistenza europea στο Κόμο (Λίμνη) https://tinyurl.com/m4rnbt7r
Έρευνα – Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινάκης xpolis@gmail.com
[H αναφορά στον Σεραφείμ Τριανταφύλλου εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη έρευνα στην οποία θα παρουσιαστεί και το τελευταίο γράμμα του εικοσιδιάχρονου Κώστα Σύρμπα από τα Τρίκαλα, μια φράση από το γράμμα συμεριλαμβάνεται στη καντάδα “Το τραγούδι που κόπηκε”)
Αναδημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο των Τρικάλων ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου