Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343 - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ | Θεατρικές Παραστάσεις τον Αύγουστο του 2024 στη Χίο


Λίγα ιστορικά στοιχείαγια το Δρομοκαϊτη και το Ψυχιατρείο:

Ο Χιώτης έμπορος Ζωρζής Δρομοκαϊτης συντάσσει «Έν Χίω την 17/29 Νοεμβρ.1879» την διαθήκη του βάση της οποίας εκφράζει την «επιθυμία να συστήσει εν ιδιωτικόν Φρενοκομείον εις Αθήνας». Για τον σκοπό αυτό αφήνει 500.000 fr., «200.000 fr. δια το οικόπεδον, την οικοδομήν και σκευασίαν του Φιλανθρωπικού καταστήματος, τα δε υπόλοιπα 300.000 να μένουν ως προίξ του ιδίου καταστήματος... οι δε τόκοι δια να χρησιμεύσουν εις τας προς διατήρησιν έξοδα, ήτοι μισθούς Ιατρών, Διευθυντού, νοσοκόμων και υπηρετών...»

Ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1879, οι εκτελεστές της διαθήκης απευθύνονται στον Δημήτρη Βικέλα ο οποίος «ευρισκόμενος στη Γαλλία (Παρίσι) και διατηρώντας άριστες σχέσεις με επιστημονικούς και πνευματικούς κύκλους Γάλλων, παρέσχε πολύτιμες πληροφορίες στους εκτελεστές της διαθήκης...».

Περισσότερα - "Τράβα κορδέλα" και η οικολογική διάσταση της κατασκευής των κτηρίων του "Φρενομοκείου" Δρομοκαϊτειον. ΕΔΩ.

Προφανώς η θεατρική παράσταση στη Χίο έχει σχέση με τον τόπο καταγωγής του δωρητή Ζωρζή Δρομοκαϊτη. Εξαιρετική ιδέα - εύγε στους συντελεστές.

Κ.Φωτ.

-----------------------------------

Παραστάσεις στη Χίο 

8/8/2024 Κάμπος (Perivoli) 

12/8/2024 Aνοιχτό θέατρο Καρδαμύλων Αδαμάντιος Λεμός 

16/8/2024 Πατρικά (δημοτικό σχολείο) 

21/8/2024 Αρμόλια (πλατεία Αρμολίων) 

Αποσπάσματα από μαρτυρίες που αντλήθηκαν μέσα από τα βιώματα των ίδιων των πρωταγωνιστών που έζησαν μέσα στο Δρομοκαΐτειο από την περίοδο του Βιζυηνού, του Μητσάκη και του Φιλύρα, καθώς και πολλών άλλων ψυχικά ασθενών που έμειναν  στο Ίδρυμα και που πολλές φορές εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους. Οι αφηγήσεις εναλλάσσονται και έρχονται να αναδείξουν εκτός από τα βιώματα των ίδιων των ασθενών, τις απόψεις, τις εμπειρίες  και τα στερεότυπα που κουβαλούν συγγενείς, φίλοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και όλοι  οι «σημαντικοί άλλοι» των οποίων η στάση διαδραματίζει  καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της ένταξης των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία των «υγιών». 

 Οι δύο αφηγητές έρχονται  να ζωντανέψουν το λόγο όλων αυτών των προσώπων , αλλά να προβάλουν και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των  ψυχικά ασθενών  ξεκινώντας από την εποχή της ίδρυσης του ψυχιατρείου από τον Ζωρζή Δρομοκαίτη μέχρι και την περίοδο της δεκαετίας του 90. Με τον δεύτερο αφηγητή να επωμίζεται- επί σκηνής- και τον ρόλο του μουσικού δημιουργώντας έναν ισότιμο διάλογο μεταξύ λόγου και ήχων. 

 Τι είναι «τρέλα»; Γράφει ο 1+1=1: «Τρέλα είναι να ξυπνάς τη νύχτα με το μυαλό σου να σφυροκοπιέται από φωνές που σε απειλούν. Να ζητάς βοήθεια και να βρίσκεσαι καθηλωμένος με λουριά. Τιμωρημένος. Καταδίκη χωρίς αδίκημα. Χωρίς δικαστές. Χωρίς συνήγορο υπεράσπισης!» 

Εγκλεισμός, μέσα και έξω. Οδύνη ανείπωτη.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού «ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαίτειο» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα από το βιβλίο «Αυτοί οι ωραίοι τρελοί» του Γιάννη Καιροφύλα (εκδόσεις Φιλιππότη) και μία αφήγηση από το βιβλίο «Ακόμη ένας άγιος» Εικονοστάσι ανωνύμων αγίων του Γιάννη Ρίτσου (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ). 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παχουνδάκης 

Δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Λυκοτσέτα 

Ερμηνεία: Φίλιππος Δραγούμης, Χριστίνα Λυκοτσέτα 

Μουσική: Φίλιππος Δραγούμης 

Σκηνικό-φωτισμοί: Έβης Χρήστου 

Κοστούμια: Ελένη Νομίδη 

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη 

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη

1 σχόλιο:

  1. Παναγια μου
    Διψας;
    Πασχαλης Διψας 1926
    Ωρα για Καμορα
    🇬🇷 eydap.gr
    (διψας: φιδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή