Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ντίνος Ρούσσης "ΣΑΠΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ"

 

Παρουσιάζει ο ίδιος ο συγγραφέας, Ντίνος Ρούσσης, το βιβλίο του ΣΑΠΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ:
Μετά από 5-6 χρόνια σκληρής δουλειάς, κοπιαστικής και πεισματικής έρευνας «στας γραφάς», βγήκε από το τυπογραφείο το πρώτο μου βιβλίο. Τίτλος βιβλίου: Σάπων Ελευσίνος. Η έρευνά μου, που έγινε βιβλίο, πραγματεύεται την Ιστορία της βιομηχανικής Ελευσίνας τον 19ο αιώνα.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις: ΚΥΚΕΩΝ tales (Ελευσίνα).

Δύο (2) μικρά αποσπάσματα (δύο παράγραφοι) από το κείμενο του βιβλίου χαρακτηριστικά του περιεχομένου του.
«Απροσδόκητα, το όνομα Ελευσίς (Ελευσίνος) –Eleusis– άρχισε να γίνεται γνωστό στο ευρύτερο κοινό (ελληνικό και ξένο) από ένα βιομηχανικό προϊόν, το σαπούνι –το οποίο ήταν (και παραμένει) προϊόν ευρείας κατανάλωσης–, από τις αρχές του 1880 –συγκεκριμένα, από το 1879– και έτσι η πόλη μπαίνει και πάλι στον χάρτη την περίοδο της νεότερής της ιστορίας χάρη στη δεύτερή της όψη, τη βιομηχανική, κάτι που συντελεί στην επανανακάλυψη της πρώτης της (ιστορικά) όψης, της αρχαίας, της μυστηριακής».

«Στη μνήμη των περισσοτέρων, η Ελευσίνα είναι συνυφασμένη με τα Ελευσίνια Μυστήρια, τις Ελευσίνιες θεές (τη Δήμητρα και την Περσεφόνη), τον Αισχύλο και τον Τριπτόλεμο, με εργοστάσια, χαλυβουργεία, διυλιστήρια, τσιμεντάδικα, καμινάδες, καπνούς, ρύπανση και μόλυνση· επισκέπτες από κάθε γωνιά της οικουμένης, σύγχρονοι μύστες των Μυστηρίων, έρχονται για να αναζητήσουν, να εξερευνήσουν το νόημα της ζωής και του θανάτου, εργάτες έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αναζητήσουν το μεροκάματο και μια καλύτερη ζωή. Αυτή είναι η Ελευσίνα: η πόλη της λατρείας και του μόχθου».

Ένα εκτενές δημοσίευμα με το ίδιο θέμα είχε παρουσιάσει ο συγγραφέας στην εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ 27 Μαρτίου 2023. Μεταξύ των άλλων είχε δημοσιευτει και τη φωτογραφία που ακολουθεί:
Φωτογραφία 1) Βιομηχανική Ελευσίνα 1903, φωτογραφία Waldemar Déonna (1880-1959), Γάλλος αρχαιολόγος και μελετητής της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα χρόνια 1903-1907 εργάστηκε στην Γαλλική Σχολή Αρχαιολογίας στην Αθήνα. Φαίνεται η καμινάδα του Ελαιουργείου και πίσω ο Φράγκικος Πύργος που δεν υπάρχει πια. Τον έκαναν τσιμέντο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου