Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η βρύση Χασεκή Χατζή στην Ιερά Οδό/ Το αγρόκτημα Χασεκή και τα παλαιά κτίσματα στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η βρύση του Χασεκή Χατζή κατασκευάστηκε επί τουρκοκρατίας, πιθανώς το 1778... Σήμερα η μαρμάρινη βρύση βρίσκεται εντός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιερά Οδό, ένα μέτρο περίπου χαμηλότερα από το σημερινό οδόστρωμα.


Η βρύση μοιάζει σαν "φυλακισμένη" έξω από τα κάγκελα του Πανεπιστημίου.


Περισσότερα για τη βρύση και για το "κονάκι" του βοεβόδα Χασεκή Χατζή διαβάστε στην έρευνα που παρουσίασαν στο περιοδικό Αρχαιολογία, τ.69/1998 οι: Ιωάννης Χρονόπουλος, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς, Αλέξανδρος Μποφίλιας (παλιός γνώριμος στο blog), Christoph Valentien. Κλικάρετε ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη βρύση Χασεκή Χατζή, μαζί και με τα άλλα ιστορικά ίχνη που παρουσιάζουμε στην Ιερά Οδό, θα τη δούμε στη διάρκεια της ξενάγησης "Κατά μήκος της Ιεράς Οδού" (ημερονηνία δεν έχει ακόμα οριστεί).

1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία σας και να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αναφορά στο έργο και τις σχετικές εργασίες μου.

    Εν τούτοις, παρακαλώ αν είναι εφικτό να διορθώσετε οπωσδήποτε το επώνυμό μου, το οποίο δεν είναι Μποφίλας, αλλά Μποφίλιας, στις ιστοσελίδες που λειτουργείτε.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


    Αλέξανδρος Μποφίλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή