Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Tα «ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ» των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, στις μάχες του 1826 – 1827, στο Ποικίλο Όρος.


Ας ξεκινήσουμε με τον αρχαιολόγο Mark H. Munn και το βιβλίο «The Defense of Attica». Ο Mark H. Munn σπούδασε και στην Αθήνα από 1977 -1978 στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και από τις 14 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου 1979, συμμετείχε στην ανασκαφή πύργου Δέματος.
Ο αρχαιολόγος Mark H. Munn στο βιβλίο του The Defense of Attica - The Dema Wall and the Boiotian War of 378-375 B.C (1993) (Το αμυντικό σύστημα της Αττικής) εκτός από τη γνωστή αναφορά για το τείχος του Δέματος που ήδη έχουμε παρουσιάσει στο blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ (διάβασε ΕΔΩ), αφιερώνει ένα μεγάλο σχετικά κεφάλαιο για της μάχες κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (Fighting in the Aigaleos-Parnes Gap in 1826-27).

Στο κεφάλαιο αυτό ο Munn περιγράφει τις Μάχες του Χαϊδαρίου και του Καματερού, κάνει αναφορές στις περιοχές του Θριασίου, Μενιδίου, Χασιά κ.λπ. στις μορφές του Καραϊσκάκη, Φαβιέρου, Μαυροβουνιώτη, Νοταρά, Βούρβαχη κ.ά.
Στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας αναφέρει ότι «Η ύπαιθρος της Αττικής είναι γενναιόδωρα διάσπαρτη με αρχαία αμυντικά έργα και οχυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μεμονωμένων πύργους και παρατηρητήρια, καταλύματα μπάζα, ένα τείχος φράγματος (το τείχος ΔΕΜΑ), και αρκετά σημαντικά οχυρά φρουρά».


[Ο χάρτης Νο 6 του Munn, κλικάρετε επάνω για να μεγεθυνθεί και να δείτε τη λέξη TAMBOYRIA]

Ο Munn στο κεφάλαιο που αναφέρεται για τις μάχες στο Όρος Αιγάλεω και Πάρνηθας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Αθήνας, 1826 – 1827, σκιτσάρει το χάρτη Νο 6, καταγράφει τις περιοχές των μαχών, στο δε Όρος Αιγάλεω (το τμήμα αυτό που λέμε Ποικίλο Όρος) γράφει TAMBOYRIA (σελ.204).
Με βάση το χάρτη και τις περιγραφές του Munn αρχίζουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι. Στην περιοχή του Ποικίλου Όρους, στο μέτωπο προς Αθήνα, αριστερά αλλά κυρίως δεξιότερα από το ορεινό σκέλος της αρχαίας Ιεράς Οδού, πριν κατηφορίσουμε προς τη Λίμνη Κουμουνδούρου υπάρχουν «πέτρινες κυκλικές κατασκευές» που κατά πάσα πιθανότητα είναι τα ταμπούρια των αγωνιστών που πήραν μέρος στις μάχες του 1826-1827. Αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι περίπου δέκα και δεν μπορεί να είναι παρατηρητήρια γιατί η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη…


[Ο Γιώργος στο "Ταμπούρι" που είναι κοντά στις κεραίες, πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου]

[Ο Νίκος με τους "Στρατοκόπους" στα "Ταμπούρια", πάνω από το δεύτερο δασικό δρόμο, στο Ποικίλο]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου