Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το «φρέαρ» στον «Προφήτη Δανιήλ» και η αρχαία Ιερά Οδός

Η προέκταση της γραμμής Νο 3 του ΜΕΤΡΟ προς τα Δυτικά δεν θα μπορούσε να γίνει, χωρίς να ληφθεί υπ΄ όψιν η αρχαία Ιερά Οδός και τα κατά το μήκος της μνημεία.
Έχουμε ήδη παρουσιάσει στο blog το τμήμα της Ιεράς Οδού στην Πλατεία Σταυρωμένου στο Αιγάλεω, τα βάθρα της γέφυρας του ποταμού Κηφισού στο σταθμό Ελαιώνας, που διέσωσε και ανέδειξε η Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Σήμερα συνεχίζουμε με το Φρέαρ του Προφήτη Δανιήλ, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Σάββα, λίγο πριν από το σταθμό Ελαιώνας του ΜΕΤΡΟ.
Η ανασκαφή ανέδειξε ένα μικρό αλλά καλοδιατηρημένο «τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού και έναν αποθέτη (λάκκο) διαμέτρου 3 μέτρων. Από το εσωτερικό του περισυνέλεγαν κεραμίδες οροφής, δύο κεφαλές αρχαϊκών ειδωλίων και πολλοί ελευσινιακοί κέρνοι».(ΠΗΓΗ: Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων)
Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος, με τον ίδιο τρόπο που έχουν «προστατευτεί» προσωρινά και προαναφερθέντες και περιμένει την ανάδειξή του…


[Άποψη της ανασκαφής στο φρέαρ "Προφήτης Δανιήλ". Φαίνεται καθαρά το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού και άλλα ευρήματα. Φωτογραφία Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων]


[Φαίνεται καλύτερα και ολοκληρωμένα το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού. Διακρίνονται καθαρά τα δύο "αναλημματικά τοιχώματα", όπως τα σημερινά "κράσπεδα" στα πεζοδρόμια. Η ίδια τεχνική έχει παρατηρηθεί σε όλα τα διασωθέντα τμήματα του οδοστρώματος καθ΄ όλο το μήκος της Ιεράς Οδού. ΦΩτ.: Κ.Φωτ]


[Ο πυθμένας του Φρέατος. Στην ανασκαφή βρέθηκαν "βότσαλα" κ.λπ. Φωτ.: Κ.Φωτ]


[Ο χώρος του φρέατος του Προφήτη Δανιήλ, στο νότιο τμήμα της σημερινής Ιεράς Οδού. Φωτ.: K.Φωτ.]

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (ΚΑΣ) που πραγματοποιήθηκε στις 26/1/2010 εγκρίθηκε (εκτιμούμε με μεγάλη καθυστέρηση) «η μελέτη κατασκευή στεγάστρων για την προστασία των αρχαιοτήτων: α) στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Αιγάλεω», β) στο ανατολικό φρέαρ εξαερισμού του σταθμού του ΜΕΤΡΟ «Ελαιώνας» και γ) στο φρέαρ «Προφήτης Δανιήλ».
Τα στέγαστρα και στους τρεις χώρους θα είναι παρόμοιας τεχνικής με αυτό που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αμαλίας, λίγο πριν την είσοδο του Ζαππείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου