Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η Ιερά Ελιά του Πλάτωνα στην Ιερά Οδό και η "απονιά των ανθρώπων"


Για την Ιερή Ελιά του Πλάτωνα, μια από τις πολλές ελιές του περίφημου αρχαίου Ελαιώνα, είχαμε κάνει αναφορά σε μία προηγούμενη ανάρτηση, τον Μάιο του 2009. (Διαβάστε την ΕΔΩ)
Σύμφωνα με την παράδοση οι δώδεκα ελιές της Ακαδημίας του Πλάτωνος ήταν κλώνοι της Ιερής Ελιάς της Αθηνάς «που προϋπήρχε στον ημιυπαίθριο προαύλιο χώρο εμπρός από τη δυτική πρόσοψη του Ερεχθείου ως τέμενος προς τιμήν της Πανδρόσου… ενθύμιο του μυθικού αγώνα της θεάς εναντίον του Ποσειδώνος».
Οι δώδεκα ελιές αντιστοιχούσαν στις δώδεκα πύλες της Ακαδημίας του Πλάτωνος, και απ΄ αυτές δημιουργήθηκε ο αρχαίος Ελαιώνας (Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ προηγούμενες αναρτήσεις για τον Ελαιώνα).
Ευτυχώς που υπάρχει ακόμα η στάση των Λεωφορείων «ΙΕΡΗ ΕΛΙΑ», γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά…

[Ο κορμός, το ακέφαλο σώμα της αρχαία Ελιάς του Πλάτωνα, μετά την «πτώση» του λεωφορείου επάνω της το 1978, συντηρήθηκε από το ΥΠΠΟ και μεταφέρθηκε στον προθάλαμο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Ιερά Οδό. Το βάρος του κορμού είναι 600 τόνους και το ύψος περίπου 1,7 μ.]

[Ότι απέμεινε από την Ιερή Ελιά. Καμία φροντίδα, ακριβώς μπροστά από τα κλαδιά που έχουν απομείνει από την Ιερά Ελιά,σταθεμύουν σε μόνιμη βάση δύο με τρία Ι.Χ., των γειτονικών καταστημάτων ή των πελατών τους. Δεν υπάρχει καμία πινακίδα που να ενημερώνει τους περαστικούς. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από την εποχή του Καμπούρογλου που έγραφε «Τα προαιώνια βάσανά του, η σκόνη και παντός είδους επιθέσεις των ανθρώπων, αλλά και πάσης κλάσεως και κατηγορίας ζώων, του αφήρεσαν όλο το δέρμα και έχασε πάσα μορφήν όχι μόνον δένδρου, αλλά και ξύλου ακόμη, και νομίζει κανείς ότι είναι καμμιά μεσαιωνική ορειχάλκινη πανοπλία στημένη εκεί σαν σκιάχτρο, πανοπλία που φέρει όλα τα ίχνη των πολέμων, μονομαχιών, κλιωτσιών και ποικίλων πληγμάτων πάνω της…» Από τον Αναδρομάρη των Αθηνων.
--------------
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Η αιωνόβια Ιερή Ελιά του Πλάτωνα.

3 σχόλια:

  1. Συνέχιζε να γραφεις. Το blog σου ειναι μια οαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε... Είναι ακόμα πολλά αυτά που υπάρχουν, τόσο για την Ιερά Οδό, όσο και για την Ιστορία της Δυτικής Αθήνας.
    Θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις, με την ελπίδα ότι κάποιες απ΄ αυτές να είναι ενδιαφέρουσες και για κάποιους άλλους, όπως εσείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αυθεντική ελία το 1976 έπαθε ζημια από ενα Λεωφορειο το οποίο έπεσε επανω , κατοπν μεταφερθηκε σε ειδικη προθηκη στην Γεωπονικη Σχολή . Η Σχολή φύτεψε στο σημείο τρεις νέες και στην φωτο βλέπουμε ότι έχει απομείνει από τις τρεις νέες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή