Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Francesco Perilla , Daphni, Aquarelles, Xylographies, Photographies de L’Aute | ΔΑΦΝΙ, Ακουαρέλες, Ξυλογραφίες, Φωτογραφίες (1942)



[Αποκτήθηκε το βιβλίο  Francesco Perilla , Daphni, Aquarelles, Xylographies, Photographies de L’Aute | Francesco Perilla Francesco, ΔΑΦΝΙ, Ακουαρέλες, Ξυλογραφίες, Φωτογραφίες (1942), του Ιταλού περιηγητή Francesco Perilla. 
Η πρώτη έκδοση έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1928 και σαφώς είναι σπανιότερη. Στο τέλος της ανάρτησης τρεις σελίδες από το βιβλίο.

Francesco Perilla - (συνοπτικό βιογραφικό)
Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 20ού αιώνα έφθασε στην Ελλάδα ένας πολυτάλαντος ξένος ο Francois Perilla. Είχε γεννηθεί στη Γαλλία το 1874, έχοντας όμως ιταλικές ρίζες από τον πατέρα του. 

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Ιερά οδός 343 Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο - Η Θεατρική παράσταση και άλλες πληροφορίες

[Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου της Μαρίας Φαφαλιού ΕΔΩ]


Συνέχεια των προηγούμενων αναρτήσεων για το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, επαναρχόμαστε με το βίντεο που παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση τίτλο "
Ιερά οδός 343 Μαρτυρίες από το Δρομοκαιτειο" που βασίζεται στο ομόνυμο έργο - έρευνα της Μαρίας Φαφαλιού [ΕΔΩ  ΕΔΩ - ΕΔΩ - ΕΔΩ - ΕΔΩ ]

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ στο Χαϊδάρι (ανάρτηση υπό διαμόρφωση)


 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Διάλεξη - Τετάρτη 9 Απριλίου 2025: «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας: μελέτες και έργα κατά την περίοδο 2018-2023»

 


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων ΑΜΘ υποδέχεται την Δρ Ελένη-Εύα Τουμπακάρη, Πολιτικό Μηχανικό, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων & Μελετών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής (τ. Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών, Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, 2014-2023), με τη διάλεξη «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας: μελέτες και έργα κατά την περίοδο 2018-2023».

Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Από την Μυκηναϊκή εποχή έως το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η Δήμητρα, θεά της φύσης, της γεωργίας και της αγροτικής ζωής, μαζί με την κόρη της, την Περσεφόνη. Η άσκηση της λατρείας σταμάτησε με την έκδοση του διατάγματος του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄, το 392 μ.Χ., οπότε και το Ιερό έκλεισε οριστικά. Η ζωή στην περιοχή συνεχίστηκε στα βυζαντινά χρόνια και σταδιακά, επάνω στα κατάλοιπα του Ιερού, χτίστηκε μικρός οικισμός. 

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

- Το πρώτο λογότυπο - Τέσσερις Αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου το 1946 (Υπηρεσία Καθαριότητας - Κατασκήνωση στην Πάρνηθα - Δίπλωμα από το Νεοζηλανδό Πρωθυπουργό - Πληρωμή τροφής Κοινοτικού όνου)

 


Ίσως το πρώτο λογότυπο της Κοινότητας Χαϊδαρίου με τη Μονή Δανίου. Υπογράφει σε έγγραφο ο λιξίαρχος Τριαντάφυλλος Περγαντής | Το 1940 οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου ανέρχονται σε 5.868. Το στοιχείο αυτό αναφέρεται την εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΣ, στο λήμμα Ελλάς, στη σελ.1370

ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο εγκρίνει 2 θέσεις ημερομισθίων καθαριστών και ενός καρραγωγέως μετά κάρρου, το ημερομίσθιον δια μεν τον καθαριστήν ορίζεται μέχρι δραχ. 5.000 δια δε τον καρραγωγέα μέχρι δραχ. 10.000. 28/5/1946, αρ. πρακτικού 7. 

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Από τα πρακτικά (αρ.10) του Κ.Σ. 5/8/1946 προκύπτει ότι η κοινότητα είχε παιδική κατασκήνωση στην Πάρνηθα. Το προσωπικό αποτελούσαν οι 1) Γ. Χελιώτης διαχειριστής (τον Νοέμβριο του 1946 διορίζεται Εισπράκτορας της κοινότητας· προφανώς πρόκειται για τον μετέπειτα δήμαρχο Χαϊδαρίου) 2) Μ. Καρακίτσος γραμματέας, 3) Κλειώ Χατζημπεκιάρη και 4) Ελισάβετ Μπούρα μαγείρισσες.

ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Από το πρακτικό αρ. 11, 20/9/1946, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε απονέμει δίπλωμα στην κοινότητα. Τι αφορούσε το δίπλωμα δεν αναφέρεται, αλλά συμπεραίνεται ότι ήταν για το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στην Κατοχή. 

ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΟΝΟΥ

Στο πρακτικό αρ 13, 2/11/1946, «το Κ.Σ εγκρίνει την πληρωμήν δρχ. 62.500 εις τον Ηλίαν Πετρίδην ως καταβληθέντα υπ΄ αυτού δια την προμήθειαν τροφής του Κοινοτικού όνου (αχύρου και πιτύρων). Ο Κοινοτικός όνος, τον Δεκέμβριο του 1946, έναν μήνα αργότερα αποφασίζεται να εκποιηθεί. Φαίνεται ότι έτρωγε πολύ. «Ως πρώτη προσφορά ορίζεται το ποσόν των 200.000 δραχμών».

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Ο "ΡΟΔΑΚΑΣ" της Ελευσίνας και οι δύο Καρυάτιδες | Μικρό αφιέρωμα στο Ρόδακα

 




Ο Ρόδακας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. 
Οι 1+1  Καρυάτιδες της Ελευσίνας στα Μικρά Προπύλαια - ΕΦΑΔΑ [ΕΔΩ]
"....Το εσωτερικό προστώο είχε διαφορετική διαμόρφωση. Στεγαζόταν με επίπεδη φατνωματική οροφή την οποία στήριζαν δύο μνημειακές «Καρυάτιδες» από πεντελικό μάρμαρο. 
Η μία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, ενώ η άλλη κλάπηκε από τον Άγγλο περιηγητή Έντουαρντ Κλαρκ και μεταφέρθηκε στο Καίμπριτζ το 1812, όπου βρίσκεται έως σήμερα
Και οι δύο παριστάνουν Κόρες που φέρουν στο κεφάλι τους τη μυστηριακή κίστη, δηλαδή το κυλινδρικό κάνιστρο στο οποίο φυλάσσονταν και μεταφέρονταν τα ιερά αντικείμενα της λατρείας. Οι κίστες επίσης  ήταν διακοσμημένες με ανάγλυφα σύμβολα της λατρείας της Δήμητρας..."

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ - Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΓΕΑ - Η ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ

 


Υπάρχει μια εξαιρετική περιγραφή της κώμης από την "Κεφαλή της Υγείας" στην ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή "ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ". [ΕΔΩ]

Μεταξύ 8-10 λεπτών ο Φ.Κουτσαφτής διαβάζει την περιγραφή του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Ρωμαίου όταν βρέθηκε η Κεφαλή της Υγείας στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου της Τεγέας. [ΕΔΩ].

Ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει είναι η περιγραφή της κλοπής της Κεφαλής και της ανεύρεσης. Εντυπωσιάζει η μεγαλοψυχία και η φιλοσοφία ζωής των δύο ανθρώπων, του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Φιλαδελφεύς και του διοικητή της χωροφυλακής Κουτσουμάρη που βρήκαν την κεφαλή κλεμένη και  κρυμμένη... 
 
Έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία στα 1925.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Οι ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΕΣ στο Χαιδάρι



Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ “ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΕΣ” - 2018, του Χρήστου Σκούρα,  στο Χαϊδάρι την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 [ΕΔΩ], αναδημοσιεύω τρεις φωτογραφίες από τους Λαμπράκηδες του Χαϊδαρίου που περιέχονται στο "Κώστας Φωτεινάκης: "Ιστορικό Λεύκωμα - ΧΑΪΔΆΡΙ ΤΟΠΟΣ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ" [ΕΔΩ].

Προφανώς δεν έχει γίνει σε βάθος έρευνα. Οι τρεις φωτογραφίες είναι σταγόνα στον ωκεανό, ωστόσο δείχνουν την μεγάλη εικόνα, τη συμμετοχή και τη συνεισφορά των Λαμπράκηδων στη θωράκιση της Δημοκρατίας, στην Ειρήνη, στον Πολιτισμό. 
------------------------

Οι Λαμπράκηδες Χαϊδαρίου, εκδρομή στον Μαραθώνα (1965 – 1966)
 Διακρίνονται: ξαπλωμένος με λευκό πουκάμισο Μπάμπης Γεωργούλας και δίπλα του ο Νίκος Αγαπητός. Στο κέντρο όρθια με τη μαύρη ζακέτα η Ειρήνη Παντελάρου και με τη λευκή ζακέτα η Μαρία Παντελάρου. Στην άκρη αριστερά καθισμένος στα γόνατα ο Γιάννης Παντελάρος και δεξιά με τα χέρια σταυρωμένα ο +Δημήτρης Ντομάτας. Στην πίσω σειρά δεύτερος από αριστερά ο Κυριάκος Αγαπητός.


----------------------

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Γιάννης Ξανθάκης: Οικογένεια Σκαραμαγκά, μια λαμπρή πορεία -Η ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (αναδημοσίευση από τον "πολίτη" Χίου)

 

Αμβρόσιος Σκαραμαγκάς, από τη Χίο σε Σύρο κι από εκεί στην Αθήνα

[Στο μη κερδοσκοπικό blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ δημοσιεύουμε και αναδημοσιεύουμε έρευνες, ειδήσεις, θέματα που έχουν σχέση με το Χαϊδάρι και με την ευρύτερη περιοχή "κατά μήκος της Ιεράς Οδού". Με ιδιαίτερη χαρά ανδημοσιεύουμε την ερευνητική εργασία του Γιάννη Ξανθάκη, για την Οικογένεια Σκαραμαγκά, που δημοσιεύτηκε στον "πολίτη" Χίου, 10.02.2025  - ΕΔΩ. Στην έρευνα περιλαμβάνονται και στοιχεία από το αρχείο του συμπολίτη μας, συλλέκτη, ερευνητή το τοπικής ιστορίας και αρχιτέκτονα Γιάννη Ιγγλέση]

Γιάννης Ξανθάκης: Οικογένεια Σκαραμαγκά, μια λαμπρή πορεία 
Η ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

(αναδημοσίευση από τον "πολίτη" Χίου 10.02.2025 - ΕΔΩ)

«Φαντάζεστε αν αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο υλοποιείτο, πώς θα ήταν η περιοχή μας (Χαϊδάρι), αλλά όλη η Δυτική Αθήνα», με την ευρύτερη έννοια, αναρωτιέται ο ερευνητής και δημιουργός της ομώνυμης Συλλογής του Ιστορικού Αρχείου Ιγγλέση, ο εκ Χαϊδαρίου Ιωάννης Ιγγλέσης.

Ο λόγος για την πολύ γνωστή περιοχή του Δήμου της Δυτικής Αττικής, τον Σκαραμαγκά, η οποία φέρει το όνομα της οικογένειας των πρώτων ιδιοκτητών της, της κραταιάς επιχειρηματικά, οικονομικά και κοινωνικά το 19ο αιώνα, οικογένειας Σκαραμαγκά. Η περιοχή δωρίζεται από την οικογένεια στο ελληνικό κράτος, έτσι ώστε «να καταστεί η ατμομηχανή της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής».

Δημήτρης Γ. Υφαντής "Μακρόνησος - Όταν η "τρέλα" απόκτησε τοπικό προσδιορισμό" | ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΚ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Δαφνί) | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 16/02/25


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/02/25 [ΕΔΩ]

Δημήτρης Γ. Υφαντής "Μακρόνησος -  Όταν η "τρέλα" απόκτησε τοπικό προσδιορισμό"

Στην παρούσα έρευνα-μελέτη εξετάζονται οι συνθήκες στις οποίες εμφανίστηκε και εξελίχθηκε το φαινόμενο της "μακρονησιώτικης τρέλας", κατά την περίοδο που στο νησί "φιλοξενήθηκαν" πολιτικοί εξόριστοι. Χωρίς δραματοποιήσεις ή στερεοτυπικές αντιλήψεις για τις ψυχικές παθήσεις και τους πάσχοντες εξόριστους, αναζητούνται τα χαρακτηριστικά των προσώπων. Ποιοί ήταν οι "τρελοί" της Μακρονήσου, οι προσωπικές τους ιστορίες, η "τρέλα" που τους βασάνισε και η "μετα-αναμορφωτική" τους ζωή. Διερευνώνται ακόμη οι πολιτικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, κλινικές συνθήκες που όρισαν την αντιμετώπισή τους, όπως και οι αναπαραστάσεις της "μακρονησιώτικης τρέλας" στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Το έργο της Σοφίας Λασκαρίδου "Πεύκο στο Σκαραμαγκά" το δημιούργησε παρόντος του Περικλή Γιαννόπουλου

 


https://tinyurl.com/3mxj3hyp [ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ] 

Η ζωγράφος Σοφία Λασκαρίδου περιγράφει την επίσκεψή της στο Σκαραμαγκά και το διάλογο με τον Περικλή Γιαννόπουλο πριν την αυτοκτονία του (1901) | Το έργο της “Ένα υπέροχο πεύκο στην ακρογιαλιά του Σκαραμαγκά” - [Η ανάρτηση αφιερώνεται στους ανθρώπους που βάζουν χρώμα και ήχο στη ζωή μας, στους καλλιτέχνες κάθε είδους. ΚΦωτ.]

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Επίσκεψη - Ξενάγηση στον τόπο εκτέλεσης και στο Μνημείο του Νίκου Πλουμπίδη (Δαφνί, Χαϊδάρι) | Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 - ώρα 11:30

 



Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 - ώρα 11:30
Α) ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΚΤΈΛΕΣΗΣ - ΩΡΑ 11:30| Χάρτης  https://maps.app.goo.gl/gKkpzFS6V6p5Tthh8

Β) ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  -  ΩΡΑ 11:00  Ψυχιατρείο Δαφνίου, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 374, ΧΑΙΔΑΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12462

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΩΡΕΑΝ - ΔΙΆΡΚΕΙΑ 1,5  ΩΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK https://fb.me/e/8w9zCwNn8

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ieraodo@gmail.com
Οργάνωση – Ξενάγηση: Κώστας Φωτεινάκης
(BLOG ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ https://ieraodo.blogspot.com/)

EVENT ΣΤΟ FACEBOOK [ΕΔΩ] https://fb.me/e/8w9zCwNn8
---------------------------------------------