Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 - Ώρα 20:30 η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου σε συνεργασία με μαθητές του γερμανικού σχολείου IGS Landau παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο "ΧΑΪΔΑΡΙ"

 


Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω τη συνεργασία των θεατρικών ομάδων του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου και του γερμανικού σχολείου IGS Landau.

Μαθητές των δύο σχολείων σε κοινό πρόγραμμα ανταλλαγής και επισκέψεων, μεταξύ των άλλων, θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο ΧΑΙΔΑΡΙ του Ρενάτο Μόρντο, την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 -  Ώρα 20:30.

Όπως είναι γνωστό το Στρατόπεδο Κρατουμένων Χαϊδαρίου κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής λειτούργησε ως τόπος βασανιστηρίων, εκτελέσεων και παράλληλα ως προπαγάνδα τρόμου στην ανερχόμενη αντίσταση κατά του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών τους.

Μεταξύ των κρατουμένων που πέρασαν από το Στρατόπεδο ήταν και ο διάσημος σκηνοθέτης – Συγγραφέας Ρενάτο Μόρντο (γεννήθηκε από γονείς εβραϊκής καταγωγής, πατέρα Κερκυραίο και μητέρα Αυστριακή) κ.ά.

Ο Ρενάτο Μόρντο ανέβασε το θεατρικό έργο ακριβώς 16 ημέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 28 Οκτωβρίου 1944, στο θέατρο «REX – ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ» – Δ/ντης Βασίλης Λογοθετίδης - με τους ηθοποιούς: Δημήτρη και Ρίτα Μυράτ, Χρήστο Τσαγανέα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Στέλιος Βόκοβιτ, Νίτσα Τσαγανέα, Δημήτρη Λυγίζο, Βίλμα Κύρου, Νάσο Κεδράκα κ.ά.

Το θεατρικό έργο ΧΑΙΔΑΡΙ που το αναζητούσα από το 2000 τελικά βρέθηκε και εκδόθηκε στη Γερμανική γλώσσα το 2021 από την Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας Παλατινάτου. 

Στην Ελλάδα η έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2000 για το θεατρικό έργο  ΧΑΪΔΑΡΙ και το Ρενάτο Μόρντο, και είχε τον τίτλο "Μπλοκ  στη λήθη του ναζισμού - Θεατρικές εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς του Ρενάτο Μορντο για το ΜΠΛΟΚ15" ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2022.
Η έρευνα εκδόθηκε σε βιβλίο, το οποίο είναι  διαθέσιμο στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Εθνικό Θέατρο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, σε όλα τα τμήματα θεατρικών σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ελεύθερο για ψηφιακή λήψη στο διαδίκτυο.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εκείνους που συνέβαλαν στην οργάνωση, στη φιλοξενία και στην προετοιμασία του θεατρικού δρώμενου.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους εμψυχωτές και δασκάλους και των δύο σχολείων, τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς που φιλοξένησαν στο Χαϊδάρι τους μαθητές από τη Γερμανία.

Τον Οκτώβριο του 2024, 80 χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας και μετά το πρώτο ανέβασμα του θεατρικού έργου ΧΑΪΔΑΡΙ του Ρενάτο Μόρντο προετοιμάζουμε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν, μάτωσαν, θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και στον πόλεμο.


Κώστας Φωτεινάκης
Ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου