Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου και το γερμανικό σχολείο IGS Landau ανέβασαν το θεατρικό δρώμενο ΧΑΪΔΑΡΙ βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ρενάτο Μόρντο


Μία δημιουργική εβδομάδα έφτασε στο τέλος της! Από τις 8 έως τις 15 Μαΐου οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία φιλοξενώντας μαθητές του γερμανικού σχολείου IGS Landau.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να επικοινωνήσουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να μάθουν, να ξεναγηθούν σε σπουδαία ιστορικά μνημεία της πόλης και της χώρας μας, να συνεργαστούν και τελικά να ανεβάσουν από κοινού το θεατρικό δρώμενο “Χαϊδάρι”!
Η Δήμητρα, η Μελίνα, ο Παύλος, η Χριστίνα, ο Παναγιώτης, η Κατερίνα, ο Άγγελος, η Έλενα, η Ιωάννα, η Σταματίνα, η Αργυρώ, ο Βαγγέλης και η Maya, o Paul, η Clara, η Amelie, η Lilly, η Sandra, η Jule, η Luzie, η Mara και ο Rico έστειλαν ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Η επιλογή του έργου δεν ήταν τυχαία. Βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ρενάτο Μόρντο, του πρώτου σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής σκηνής που το καλοκαίρι του 1944 συνελήφθη και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Μετά την απελευθέρωσή του έγραψε το θεατρικό έργο Χαϊδάρι: 12 σκηνές σκλαβιάς και λευτεριάς, στο οποίο αναπλάθει τις τραυματικές εμπειρίες της ζωής του στο στρατόπεδο. Ανέβηκε στις 28 Οκτωβρίου 1944 στο θέατρο Κοτοπούλη- Rex και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Το έργο (στα γερμανικά) βρέθηκε πρόσφατα στο Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, όπου πέθανε ο συγγραφέας. Επομένως, η συνεργασία του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, το οποίο αποτελούσε μέρος του στρατοπέδου, με το IGS Landau που ανήκει στο κρατίδιο της Ρηνανίας- Παλατινάτου έρχεται για να συνδέσει τον Ρενάτο Μόρντο με το έργο του “Χαιδάρι”.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κώστα Φωτεινάκη και την κ. Bettina Münch-Rosental που έφεραν σε επαφή τους διευθυντές των σχολείων κ. Στυλιανό Μπάλλο και κ. Ralf Haug, στη στήριξη των οποίων οφείλεται αυτή η συνεργασία.

Ευχαριστούμε ακόμα τις ηθοποιούς κ. Μάγια Ανδρέου και κ. Βιβή Πέτση που προετοίμασαν τους μαθητές μας, τη συνάδελφο κ. Ελένη Μαριώλη που ανέλαβε τη διδασκαλία του χορού, τους συναδέλφους του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου για την κατανόηση και τη βοήθειά τους, τους γονείς που φιλοξένησαν τους Γερμανούς μαθητές και τα μέλη του συλλόγου γονέων που ακούραστα βρίσκονταν δίπλα μας.

Τέλος, ευχαριστούμε τους Γερμανούς συναδέλφους κ. Ralf Haug, κ. Anna Wenzel και Barbara Kruch με τους οποίους συνεργαστήκαμε και ανταλλάξαμε ενδιαφέρουσες απόψεις. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης και με την ελπίδα να ξαναβρεθούμε!

Οι υπεύθυνες της θεατρικής ομάδας

Μοθρωντού Μαίρη, υποδιευθύντρια

Δαλαβίκα Ελισάβετ, φιλόλογος

Μακροπούλου Δανάη, φιλόλογος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου