Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Οδός και προτομή Φαβιέρου & Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι | H στήλη μνήμης Φαβιέρου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού | Το Κάστρο Φαβιέρου στα Μέθανα και το Χαϊδάρι

 


Οδός και προτομή Φαβιέρου & Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι |  H στήλη μνήμης Φαβιέρου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού | Το Κάστρο Φαβιέρου στα Μέθανα και το Χαϊδάρι

Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου: Κώστας Φωτεινάκης 12.06.2023

Στην ιστορικη μάχη του Χαϊδαρίου 6 και 8 Αυγούστου 1826 οι μεγάλες μορφές που καταγράφονται στην ιστορία είναι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο φιλέλληνας στρατηγός Γάλλος Κάρολος Φαβιέρος, χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε και άλλους αγωνιστές όπως ο Στέφος, ο Περαιβός κ.ά. Για τους προαναφερθέντες ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει ονοματοδοτήσει κεντρικούς δρόμους, έχει τιμήσει τη Μάχη του Χαϊδαρίου και τον Καραϊσκάκη με τα "Καραϊσκάκια" (δημαρχία Σκαμπά) και την προτομή του, που αρχικά ήταν στον αύλειο χώρο του πύργου Παλατάκι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πλατεία Δημαρχείου (έργο του Χαϊδαριώτη γλύπτη Χάρη Λαλέ, 1998, επί δημαρχίας Κώστα Σπηλιόπουλου).

[Για τη Μάχη του Χαϊδαρίου διαβάστε ΕΔΩ]

Στην παρούσα δημοσίευση της έρευνας επικεντρώνομαι και περιορίζομαι στον Κάρολο Φαβιέρο και μόνο σε τρεις τοποθεσίες που ανάπτυξε δράσεις, που για αυτό το λόγο τιμήθηκε με ονοματοδοσίες δρόμων και με μνημεία.

[Βιογραφία Καρόλου Φαβιέρου α) ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΔΩ β)The Society for Hellenism and Philhellenism (SHP)  [ΕΔΩ]

Α- Χαϊδάρι - Προτομή Φαβιέρου στον αύλειο χώρο του πύργου Παλατάκι


[Φωτ. Κώστα Φωτεινάκη: Η προτομή του Κάρολου Φαβιέρου στο Παλατάκι - το μπούστο είναι τεχνητή συγκόλληση/ περισσότερα στην επόμενη φωτογραφία και περιγραφή]

Το Μνημείο Κάρολου Φαβιέρου είναι ίσως το παλαιότερο μνημείο του Χαϊδαρίου, αφού φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Νικολάου Θων (προσοχή όχι Βασιλιάς Όθων), τότε ιδιοκτήτη της έπαυλης "Χαϊδάρι" (Παλατάκι) προς τιμήν του φιλέλληνα Κάρολου Φαβιέρου για τη συμβολή του στις μάχες του Χαϊδαρίου στις 6 και 8 Αυγούστου 1826. Σήμερα η προτομή είναι αποκομμένη από την μαρμάρινη στήλη, η οποία συνεχίζει να κοσμεί τον περίβολο της έπαυλης Παλατάκι. Το επάνω τμήμα του μνημείου με το μπούστο το Κάρολου Φαβιέρου βρίσκεται σήμερα στην είσοδο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου.

[Ο Κάρολος Φαβιέρος στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η προτομή αγοράστηκε από το Δήμο Χαϊδαρίου το 2006, επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού και συντηρήθηκε από το γλύπτη Χάρη Λαλέ]

Β. Ο Φαβιέρος και η ιστορική επέμβαση του τακτικού σώματος για την υπεράσπιση της Ακρόπολης, 13 Δεκεμμβρίου 1826 

[Στήλη μνήμης στους φιλέλληνες Φαβιέρο και Ροβέρτο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού] - Πηγή, φωτ. ATENISTAS 

Η κύρια, και πιο ηρωική, πράξη του Τακτικού Σώματος έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 1826, όταν μια μονάδα ενίσχυσε τη φρουρά της Ακρόπολης που απειλήθηκε και πολιορκήθηκε από τον Ρεσίντ Πασά (Κιουταχή). Ο συνταγματάρχης Φαβιέρος επικεφαλής 650 ανδρών, κατάφερε τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου να σπάσει τις γραμμές του τουρκικού αποκλεισμού και να ενισχύσει τη φρουρά της Ακρόπολης με άνδρες και πυρομαχικά. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης κινδύνευσε η ζωή του καθώς προσβλήθηκε από τύφο. Αυτή η τολμηρή πράξη παρέτεινε για τέσσερις μήνες την υπεράσπιση της Ακρόπολης και αυτό είχε μεγάλη αξία για την επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς η αντίσταση της Ακρόπολης διευκόλυνε τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο που οδήγησαν στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, μια μάχη μεγάλης σημασίας στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Φραγκ. Ροβέρτο, Γάλλο φιλέλληνα και ταγματάρχη του τακτικών στρατευμάτων. Ο Ροβέρτος πολέμησε στο πλευρό του Φαβιέρου στη μάχη του Χαϊδαρίου (1826) και στη συνέχεια πάλι μαζί με το Φαβιέρο έλαβε μέρος στη διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης όπου και φονεύθηκε το 1826 κατά την είσοδό του Τακτικού στρατού στην Ακρόπολη.

Γ. Το Κάστρο Φαβιέρου στα Μέθανα -  Τακτικούπολη και το Χαϊδάρι

[Φωτ. Κώστας Φωτεινάκης -  Κάστρο Φαβιέρου ΝΑ πρόσοψη]


[Φωτ. Κώστας Φωτεινάκης -  Κάστρο Φαβιέρου από ΒΔ]

Το κάστρο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 80μ πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων. Χτίστηκε το 1826 από τον  Κάρολο Φαβιέρο, γάλλου στρατηγού, και χτίστηκε πάνω στα ερείπια οχυρώσεων που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (ο Νικίας) τον 5ο αι. π.Χ, στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Πρόκειται για κάστρο της μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. 
Η καλύτερα διατηρημένη πλευρά είναι η νοτιοανατολική πρόσοψη  που πλαισιώνεται από δύο κυλινδρικούς πύργους.

[Φωτ. Κώστας Φωτεινάκης: Στο βάθος, μέσα από την κυρία είσοδο του κάστρου, φαίνεται το σημερινό χωριό Τακτικούπολη]

Ο Φαβιέρος οργάνωσε το πρώτο Ελληνικό τακτικό σώμα στρατού στο λόφο και για αυτό το απέναντι από το λόφο χωριό  Ντάρα ή Δάρα μετονομάστηκε σε Τακτικούπολη. 
Το 1826 ο τακτικός στρατός αριθμούσε 2.000 άνδρες. Στις 30 Ιουλίου, του 1826,  μετακινήθηκε προς την Ελευσίνα, στρατόπεδο των Ελλήνων αγωνιστών. Ο τακτικός στρατός του Φαβιέρου ενώθηκε με τους άνδρες του Καραισκάκη και των άλλων οπλαρχηγών  και πολέμησαν τον Κιουταχή,  ο οποίος διέθεται υπεράριθμες δυνάμεις, στις 6 και 8 Αυγούστου 1826. (Μάχη Χαϊδαρίου).

[Φωτ. Κώστα Φωτεινάκη: Λεπτομέρεια]

Ο Φαβιέρος επέστρεψε στα Μέθανα μαζί με τους άνδρες του, μετά την παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους, που έγινε στις 25 Μαίου 1827.
Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο, με ελαφρά κλίση και είναι σχετικά εύκολο. Στην αρχή της διαδρομής συναντάμε το μικρό εκκλησάκι "Άγιος Ελευθέριος". Στην κορυφή του λόφου, εξακακολουθεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση το κάστρο Φαβιέρου, από όπου έχει εξαιρετική  θέα προς τον Πόρο  και τον κόλπο της Επιδαύρου.


[Φωτ. Κώστα Φωτεινάκη: Ο Κόλπος της Επιδαύρου από το Κάστρο Φαβιέρου]


[Φωτ. Κώστα Φωτεινάκη: Ο Πόρος από το Κάστρο Φαβιέρου]


[Το Κάστρο Φαβιέρο στο στενό / είσοδο της Χερσονήσου Μεθάνων]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου