Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

“Κυρία Μενδώνη ξύπνα” ή οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής “ξυπνάτε”; - Ο λόγος για το ιστορικό ίχνος της Ιεράς Οδού στο Σκαραμαγκά.

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ


9/6/2013: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο ενάντια στην κατάχωση της Ιεράς Οδού. [Διοργάνωση: ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, OIKO.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου, Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS]

Κυρία Μενδώνη ξύπνα” ή πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής “ξυπνάτε”;

Ο λόγος για το ιστορικό ίχνος της Ιεράς Οδού στο Σκαραμαγκά.

Του Κώστα Φωτεινάκη

Από την αρχή νιώθω την ανάγκη να δηλώσω ότι το άρθρο/ παρέμβαση στην εφημερίδα ΧΑΙΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (21.07.2024) με τίτλο “Κυρία Μενδώνη ξύπνα” δεν με βρίσκει σύμφωνο για πολιτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους.

Για τη διαχρονικά και μοναδικά αμετακίνητη Υπουργό Πολιτισμού, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κ.Λίνα Μενδώνη, μπορώ να ασκήσω με επιχειρήματα κριτική για άλλα πολύ σοβαρά εθνικής πολιτιστικής εμβέλειας θέματα (π.χ. συλλογή Στερν, πολεμική στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων/ ΣΕΑ, ευνοιοκρατία κ.λπ) αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμώ ότι δεν έχει τη διαχρονική και αποκλειστική ευθύνη.

Επίσης, δεν θεωρώ ότι το θέμα για την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού ίχνους της αρχαίας Ιεράς Οδού την αποκλειστική ευθύνη την έχει η ΕΦΑΔΑ. Γνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αρχαιολόγοι σε μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική και το Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας (από τις Αχαρνές μέχρι τα Μέγαρα, τις Ερυθρές και τον Κιθαιρώνα).

Με τα σημερινά δεδομένα και μετά από 15 χρόνια πλήρους ακινησίας για την προστασία και την ανάδειξη της Ιεράς Οδού στο Σκαραμαγκά, σκέπτομαι πολύ σοβαρά ότι πρέπει να εξετάσουμε τη “σωστική κατάχωση” για την αποφυγή της περαιτέρω διάβρωσης του εδάφους και της καταστροφής του “οδοστρώματος”.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343 - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ | Θεατρικές Παραστάσεις τον Αύγουστο του 2024 στη Χίο


Λίγα ιστορικά στοιχείαγια το Δρομοκαϊτη και το Ψυχιατρείο:

Ο Χιώτης έμπορος Ζωρζής Δρομοκαϊτης συντάσσει «Έν Χίω την 17/29 Νοεμβρ.1879» την διαθήκη του βάση της οποίας εκφράζει την «επιθυμία να συστήσει εν ιδιωτικόν Φρενοκομείον εις Αθήνας». Για τον σκοπό αυτό αφήνει 500.000 fr., «200.000 fr. δια το οικόπεδον, την οικοδομήν και σκευασίαν του Φιλανθρωπικού καταστήματος, τα δε υπόλοιπα 300.000 να μένουν ως προίξ του ιδίου καταστήματος... οι δε τόκοι δια να χρησιμεύσουν εις τας προς διατήρησιν έξοδα, ήτοι μισθούς Ιατρών, Διευθυντού, νοσοκόμων και υπηρετών...»

Ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1879, οι εκτελεστές της διαθήκης απευθύνονται στον Δημήτρη Βικέλα ο οποίος «ευρισκόμενος στη Γαλλία (Παρίσι) και διατηρώντας άριστες σχέσεις με επιστημονικούς και πνευματικούς κύκλους Γάλλων, παρέσχε πολύτιμες πληροφορίες στους εκτελεστές της διαθήκης...».

Περισσότερα - "Τράβα κορδέλα" και η οικολογική διάσταση της κατασκευής των κτηρίων του "Φρενομοκείου" Δρομοκαϊτειον. ΕΔΩ.

Προφανώς η θεατρική παράσταση στη Χίο έχει σχέση με τον τόπο καταγωγής του δωρητή Ζωρζή Δρομοκαϊτη. Εξαιρετική ιδέα - εύγε στους συντελεστές.

Κ.Φωτ.

-----------------------------------

Παραστάσεις στη Χίο 

8/8/2024 Κάμπος (Perivoli) 

12/8/2024 Aνοιχτό θέατρο Καρδαμύλων Αδαμάντιος Λεμός 

16/8/2024 Πατρικά (δημοτικό σχολείο) 

21/8/2024 Αρμόλια (πλατεία Αρμολίων) 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ | Μουσική: Άγγελος Σέμπος | Στίχοι: Κωστούλα Μητροπούλου | Τραγούδι: ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ – ΜΑΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ – ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

 

[Πρώτη δημοσίευση στην τοπική εφημεριδα "το ΑΙΓΑΛΕΩ - 30.08.2024]


Στοιχεία του δίσκου: Ο 33 στροφών δίσκος «Ιερά Οδός» κυκλοφόρησε από την OLYMPIC(Philips) το 1971 σε μουσική του Άγγελου Σέμπου και στίχους της αείμνηστης Κωστούλας Μητροπούλου. Εκτός από τη Βίκυ Μοσχολιού (βασική ερμηνεύτρια), συμμετέχει η επίσης αείμνηστη Μαρία (ή «Μαίρη» όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο) Δημητριάδη και ο άγνωστος Σπύρος Μάτσος.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο δίσκο του συνθέτη μετά τη «Συνάντηση» του 1969, σε στίχους Κώστα Κινδύνη, και μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνει κατά βάση λαϊκά τραγούδια, αλλά με έντονα στοιχεία εκμοντερνισμού. Κανένα τους δεν έγινε γνωστό, όμως αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία μια και πρόκειται για ένα καθαρά συλλεκτικό άλμπουμ. Στη “Συνάντηση” τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Λίτσα Διαμάντη, Γιάννης Καλατζής, Γιάννης Πάριος (πρώτο τραγούδι του στη δισκογραφία).

Ο συνθέτης Άγγελος (Ευάγγελος) Σέμπος είχε πλούσια μουσική παιδεία. Μαθήτευσε στους κλασικούς συνθέτες Μάριο Βάρβογλη και Γιάννη Παπαϊωάννου.

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά η Κωστούλα Μητροπούλου ήταν από τους συνιδρυτές, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που στεγάζεται από τις 9 Οκτωβρίου 2009 στην Ιερά Οδό.

Η Κωστούλα Μητροπούλου από τη δεκαετία του ΄50 "αποθήκευε στην κουζίνα τις ταινίες" για να προβάλλονται σήμερα, μαζί με άλλες ταινίες στην Ιερά Οδό.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ντίνος Ρούσσης "ΣΑΠΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ"

 

Παρουσιάζει ο ίδιος ο συγγραφέας, Ντίνος Ρούσσης, το βιβλίο του ΣΑΠΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ:
Μετά από 5-6 χρόνια σκληρής δουλειάς, κοπιαστικής και πεισματικής έρευνας «στας γραφάς», βγήκε από το τυπογραφείο το πρώτο μου βιβλίο. Τίτλος βιβλίου: Σάπων Ελευσίνος. Η έρευνά μου, που έγινε βιβλίο, πραγματεύεται την Ιστορία της βιομηχανικής Ελευσίνας τον 19ο αιώνα.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις: ΚΥΚΕΩΝ tales (Ελευσίνα).