Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η Χαρά Λιουδάκη περιγράφει πως έμαθε για την εκτέλεση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, το δακτυλίδι του αρραβώνα της και πως παρέλαβε τα προσωπικά του αντικείμενα | To Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Χαϊδάρι

Το ιστορικό των 200 κομμουνιστών κρατουμένων στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Ναπολέοντα Σουκατζίδη και την εκτέλεσή τους στη Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 είναι γνωστό, ωστόσο το επαναφέρουμε στη μνήμη μας από παλαιότερες δημοσιεύσεις στο blog ΕΔΩ 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Η Χαρά Λιουδάκη στο ΜΠΛΟΚ15

Η Χαρά Λιουδάκη αφηγείται...

Από την τρίτομη σειρά "Ο κοινός λόγος – Αφηγήματα - Συλλογικό" [ΕΔΩ]

Tον είχα δει πριν από 2 μέρες. Eίμαστε αρραβωνιασμένοι 8 χρόνια, είχαμε γνωριστεί στην Kρήτη, εκείνος στρατιώτης, εγώ μαθήτρια, η αδελφή μου η Mαρία λαογράφος, μου τον γνώρισε. Ήταν Mικρασιάτης, είχαν έρθει με την καταστροφή του ’22. Στο Tμήμα Mεταγωγών στο Pέθυμνο έγινε ο αρραβώνας, τον παίρναν για εξορία, μου φόρεσε το δαχτυλίδι της μητέρας του που είχε πεθάνει, το ’χω.

Eγώ τότε ήμουν δευτεροετής φοιτήτρια στην Aθήνα. Eκείνον τον μεταφέρανε στην Aκροναυπλία. Όσο μπορούσα τον φρόντιζα.

Έχω δυο αδέλφια θύματα του Aλβανικού, ένας σκοτωμένος, ένας τραυματίας. Δυο συμπατριώτες μας Kρητικοί ενεργήσανε και διορίστηκα δασκάλα σε σχολείο ανωμάλων παιδιών. Eπί Kατοχής μάς είχαν στεγάσει δυο τάξεις στο Δρομοκαΐτειο. Ήταν κοντά το Xαϊδάρι. Πήγαινα 2 φορές τη βδομάδα. Mια μέρα ο διευθυντής τον έφερε στο γραφείο. Xαιρετισθήκαμε από κοντά. Ήταν στρατιωτικός αυτός πριν παραλάβουν τα Eς Eς.

H θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου ταξίδεψε στην πόλη Landau της Γερμανίας με στόχο την προώθηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορικο-πολιτικής εκπαίδευσης | Με αναφορά στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το θεατρικό έργο του Ρενάτο Μόρντο

[Οι φωτογραφίες και το κείμενο που ακολουθεί είναι από ανάρτηση του  6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου στη σελίδα του στο Facebook. O τίτλος της ανάρτησης στο blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ είναι δικός μου. Ρεπορτάζ από την επίσκεψη που του γερμανικού σχολείου στο Χαϊδάρι πριν από έναν χρόνο ΕΔΩ]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

H θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου ταξίδεψε στην πόλη Landau του κρατιδίου Ρηνανίας – Παλατινάτου στη Γερμανία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με το γερμανικό σχολείο IGS Landau υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ). 

Με στόχο την προώθηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορικο-πολιτικής εκπαίδευσης οι Έλληνες και οι Γερμανοί μαθητές σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, γλωσσικής διαμεσολάβησης, πολύωρων προβών και κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον Β΄Π.Π. και το Ολοκαύτωμα παρουσίασαν και στην Γερμανία το θεατρικό έργο του Ελληνοεβραίου σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα και ιδρυτή της Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Μόρντο «Χαϊδάρι – 12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς», ο οποίος είχε υπάρξει κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγκλειστος στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και αναφέρεται στις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ζωής μέσα σ΄ αυτό. 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο Μεγάλος Περίβολος - Οχυρωματικό Τείχος της Μονής Δαφνίου μετά την επισκευή (Δεκέμβριος 2023) | «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση»


[Φωτογραφίες, 2023, 2021: Κώστας Φωτεινάκης]



«Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση»

VIDEO ΕΔΩ https://www.youtube.com/watch?v=RrfMtsp6U_Y 

Η Πράξη «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση» εντάχθηκε το 2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Το ομώνυμο έργο «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση» δημιουργήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και ολοκληρώθηκε στις 29-12-2023, με τον τελικό προϋπολογισμό 1.308.232,94 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο του έργου ήταν η αποκατάσταση του ΒΔ τμήματος του βορείου τείχους σε μήκος 39 μέτρα, από τη δυτική γωνία του τείχους έως το τελευταίο σωζόμενο μέρος της υφιστάμενης τοξοστοιχίας. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου είχε το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑΔΑ, με υπεύθυνη την προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιόπης Φλώρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Αρχαιολογικών Εργαζομένων και Μελετών, την Υπεύθυνη Εποπτείας και τον συντονισμό. της ΕΦΑΔΑ, Χριστίνας Μερκούρη.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑΔΑ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ιστορικός περίπατος στο βιομηχανικό Πειραιά | Κυριακή 14 Απριλίου 2024 | Οδοί Χαϊδαρίου και Δαφνίου


Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον πραγματοποιήθηε ο Ιστορικό περίπατος στο Βιομηχανικό Πειραιά,
Διοργάνωση: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραά "η Πρόοδος".


Πάρκο - πρώην κεραμοποιία ΔΗΛΑΒΕΡΗ | Φωτ. Παντελής Νταβανέλος 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΔΙΑΛΕΞΗ: Καθολικό Μονής Δαφνίου τεκμηρίωση, αποτίμηση & επεμβάσεις στερέωσης | Τετάρτη 17-04-2024 / 19:00 / διαδικτυακά

 9η διάλεξη της Σειράς Διαλέξεων Κύκλου 2022-2024 που οργανώνει το ΔIATMHMATIKO ΠPOΓPAMMA METAΠTYXIAKΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠPOΣTAΣIA ΣYNTHPHΣH KAI AΠOKATAΣTAΣH MNHMEIΩN ΠOΛITIΣMOY 
σε συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 17-04-2024 / 19:00 / διαδικτυακά

Καθολικό Μονής Δαφνίου 
τεκμηρίωση, αποτίμηση & επεμβάσεις στερέωσης 

Ανδρονίκη Μιλτιάδου-Fezans 
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://authgr.zoom.us/j/3050406765
Meeting ID: 305 040 6765
Passcode: 1234

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - Ο Κρίστιαν Άντερσεν στο δρόμο για την Ελευσίνα - Περιγραφή της Μονής Δαφνίου το έτος 1841

 



Ο Κρίστιαν Άντερσεν, ο διάσημος Δανός, παραμυθάς, επισκεπτόμενος τη χώρα μας περιγράφει τη Μονή Δαφνίου το έτος 1841:

Tο αγέρι ήταν κρύο και τα σύννεφα έγραφαν μαύρες σκιές στα γυμνά βουνά. Κοντά μας σε μεγάλη έκταση απλώνονταν τα ερείπια του μοναστηριού. Ψηλά τείχη, που στις σχισμάδες τους φύτρωναν θάμνοι και περικοκλάδες, το περιτριγύριζαν. Εκεί κοντά είχαν κτίσει δύο ξύλινες παράγκες. Η μία ήταν κάτι σαν καφενείο κι η άλλη πάλι ένα είδος μαγαζιού για τους μοναχικούς ταξιδιώτες. Οι ξύλινες αυτές παράγκες κοντά στα χαλάσματα έβαζαν, θαρρείς, στο τοπίο την τελευταία πινελιά της ελληνικής μελαγχολίας”.

Ολόκληρη η περιγραφή στην εκδήλωση που θα γίνει στις  με θέμα "Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Μονή Δαφνίου | Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων & Τοποθεσιών | Κυριακή 21 Απριλίου 2024- ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ [ΕΔΩ]

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ – Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ & ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ | (Η ιστορία ενός πίνακα από το 1941 μέχρι τις μέρες μας)

 

[Αναδημοσίευση από το ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩhttps://tinyurl.com/293ezba4 

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941. Το βράδυ της ίδιας μέρας 51 βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά θύματα. Την ιστορία αυτή “διηγείται” ένας πίνακας τον οποίο ζωγράφισε νοσηλευόμενος στο Δρομοκαΐτειο ο καλλιτέχνης Ανδρέας Κρυστάλλης, σε μια ελληνική εκδοχή της Γκουέρνικα, όπως χαρακτηρίστηκε. Την ίδια μέρα από τον ίδιο βομβαρδισμό καταστράφηκαν σπίτια στο Χαϊδάρι, ενώ ακόμη στις μέρες μας βρίσκουμε στην περιοχή μας οβίδες, “αναμνηστικά” των φοβερών εκείνων εποχών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ – Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ & ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

(Η ιστορία ενός πίνακα από το 1941 μέχρι τις μέρες μας)

Έρευνα - Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινάκης

Ο ζωγράφος Ανδρέας Κρυστάλλης γεννήθηκε το 1911 στη Μικρά Ασία. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 30. Με την επιστροφή του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά όπου δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Μετά τη Κατοχή νοσηλεύτηκε κατά διαστήματα στο Ψυχιατρείο Δρομοκαΐτειο όπου και πέθανε το 1951.

Αρκετά από τα έργα του, με θέμα τον Πειραιά, βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα).