Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Μαρία Λιλιμπάκη-Σπυροπούλου "Στρατόπεδα συγκέντρωσης -Ο χώρος, οι μνήμες, το δράμα", 2024

 

Από τα ναζιστικά στρατόπεδα (Νταχάου, Μπούχενβαλντ, Μπέργκεν- Μπέλζεν, Άουσβιτς κ.α.) στα στρατόπεδα της Κατοχής στην Ελλάδα (Παύλου Μελά, Χαϊδάρι, Λάρισας, Τρικάλων, Ρόδου, Πτολεμαΐδας), και την Αφρική, στα στρατόπεδα του Εμφύλιου (Μακρόνησος, Αη Στράτης, Βίδος, Χίος, Τρίκερι, Γαύδος, Γύθειο, Φρούριο Ιτσεδίν, Επταπύργιο) και της χούντας (Γυάρος, Λέρος, Ωρωπός, Οδός Μπουμπουλίνας, Σέδες). Μια πλήρης τοπογραφία μέχρι σήμερα!

Ποιος αλήθεια ήταν ή είναι ο χώρος των στρατοπέδων;

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024: ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ Ι. ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ – Β’ ΦΑΣΗ» Ε. Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 2014-2020»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ Ι. ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ – Β’ ΦΑΣΗ»

Ε. Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 2014-2020»

Τόπος διεξαγωγής: Καθολικό Μονή Δαφνίου, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 12:00-15:00 μ.μ

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σας προσκαλεί στην ημερίδα παρουσίασης του έργου «Αποκατάσταση Μεγάλου Περιβόλου Ι. Μ. Δαφνίου – Β΄ Φάση», που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Δαφνίου, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00μ.μ. 

Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο ομώνυμης Πράξης, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Διαδρομή Μνήμης 1940 - 1944 | ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ (Δήμος Αθηναίων)

 Ένα εξαιρετικό δίγλωσσο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΝΗΜΗΣ 1940 - 1944 με αναφορές στην Κατοχή, στην πείνα, την Αντίσταση, τα μπλόκα, τις εκτελέσεις, τις ταφές στο Γ' Νεκροταφείο κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Κώστας Φωτεινάκης "Ακύλας Παπαδομανωλάκης (1933 – 14.10.2024) | Πολιτικό - Κοινωνικό - Πολιτιστικό οδοιπορικό"

 Ακύλας Παπαδομανωλάκης (1933 – 14.10.2024)


[πρώτη δημοσίευση ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ  ΕΔΩ - Στην παρούσα δημοσίευση  με μια πρόσθετη φωτογραφία]

Απεβίωσε
σε ηλικία 91 ετών, ο ευγενής, οραματιστής για ένα δικαιότερο κόσμο, Ακύλας Παπαδομανωλάκης (1933 – 14.10.2024).

Ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης γεννήθηκε στα Χανιά (Νεροχώρι Αποκορώνου). Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Εμπορική και ανέπτυξε πλούσια κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, αυτοδιοικητική, συγγραφική και δημοσιογραφική στο Χαϊδάρι.

Συνοπτικά σε τίτλους ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης υπήρξε

α) Μέλος του προδιδακτορικού Μορφωτικού Συλλόγου Χαϊδαρίου

β) Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου

γ) Μέλος της Ένωσης Επιστημόνων Χαϊδαρίου

δ) Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου πριν από τη δικτατορία (Δήμαρχος Δημήτρης Γιαχνής) ε) Εκδότης και αρθρογράφος της τοπικής εφημερίδας “Χαϊδαριώτικο Σημειωματάριο)

στ) Ποιητής και συγγραφέας.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Η απελευθέρωση της Αθήνας και το Χαϊδάρι | 12 Οκτωβρίου 1944 - 80 Χρόνια μετά.

 Η απελευθέρωση της Αθήνας και το Χαϊδάρι | 12 Οκτωβρίου 1944 - 80 Χρόνια μετά

[Πρώτη δημοσίευση στο ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ]

του Κώστα Φωτεινάκη

Με αφορμή τα 80 Χρόνια από την Απελευθέρωση της Ελλάδας (1944 – 2024) και ανταποκρινόμενοι στην παρότρυνση/ έκκληση του συγγραφέα, ποιητή αλλά και κρατούμενου στο Στρατόπεδο της Γερμανίας Ματχάουζεν, Ιάκωβου Καμπανέλλη, με την κραυγή "Φίλοι μου θυμηθείτε το ναζισμό.…” (1993)...

Θυμάμαι το ναζισμό και παρουσιάζω αυτήν την εργασία με εικόνες, με αφορμή τα 80 Χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας 12 Οκτωβρίου 1944.

Η εργασία εστιάζεται αποκλειστικά στο Χαϊδάρι στις μέρες της Απελευθέρωσης. Για το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το ΜΠΛΟΚ 15 και την Εθνική Αντίσταση στο Χαϊδάρι έχω γράψει και δημοσιεύσει στο Ιστορικό Λεύκωμα "Χαϊδάρι - Τόπος & Άνθρωποι", 2007, καθώς και σε blogs - sites.


[ΕΙΚΟΝΑ -1. Σύνδεση με την Εθνική Αντίσταση. Κατά μήκος της Ιεράς Οδού, προφανώς στη δασική περιοχή του Όρους Αιγάλεω. Η “ΙΙ Ταξιαρχία – 4ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ” είναι σηματοδοτημένη με ----χχχ----χχχ-χχχ---]. Στο χάρτη καταγράφονται οι τοποθεσίες ΧΑΪΔΑΡΙ και ΔΑΦΝΙ. Πηγή: “Το μπλόκο της Κοκκινιάς (Χρονικό μνήμης). Δ.Νίκαιας 2004.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

«Μήνας Αντιφασιστικών Δράσεων» στον Δήμο Αιγάλεω | 80 ΧΡΟΝΙΑ από την εκτέλεση δεκάδων Αιγαλεωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 29 Σεπτεμβρίου 1944


«Μήνας Αντιφασιστικών Δράσεων» στον Δήμο Αιγάλεω
Ο Δήμος Αιγάλεω, με αφορμή την επέτειο των 80 ετών από την εκτέλεση δεκάδων Αιγαλεωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, διοργανώνει τον «Μήνα Αντιφασιστικών Δράσεων» με στόχο να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και να προάγει την αντιφασιστική συνείδηση.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Να καθαριστεί και να συντηρηθεί το γλυπτό/ μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο "Άλσος Μπαρουτάδικο"

    


Με αφορμή τη σφαγή στο Αιγάλεω αλλά και τις εκτελέσεις στην Αγία Βαρβάρα, την ίδια ημέρα, 29 Σεπτεμβρίου 1944, επισκέφτηκα τα τρία μνημεία των δύο πόλεων.

Επικεντρώνομαι όμως σε ένα, σε εκείνο που μου προκάλεσε τη χειρότερη εντύπωση στο Άλσος Μπαρουτάδικο.

Αναφέρομαι στο εξαιρετικό γλυπτό του Σώτου Αλεξίου, το οποίο δημιουργήθηκε το  2001 και  είναι αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση και στη μνήμη της δολοφονίας των άοπλων πολιτών, στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, δέκα μέρες πριν από την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Μια επίσκεψη στο μνημείο θα επιβεβαιώσει αυτα που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς "Η μετατροπή της Μονής Δαφνίου σε ψυχιατρείο" (αναδημοσίευση)


Μονή Δαφνίου με αμπέλι | 1818 -  William, 1794-1872

"Η μετατροπή της Μονής Δαφνίου σε ψυχιατρείο" (αναδημοσίευση)

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Στη μακραίωνη ιστορία της Μονής Δαφνίου υπάρχουν λίαν ενδιαφέρουσες πτυχές, τις οποίες σκέπασε η αχλύς του χρόνου. Μία εξ αυτών αφορά στην μετατροπή της Μονής σε «Φρενοκομείο» από τον Μάιο 1883 έως τον Φεβρουάριο 1885. Μετά την επανάσταση η Μονή βρισκόταν σε ερειπιώδη κατάσταση, αφού είχε πυρποληθεί και εγκαταλειφτεί. Το 1883 επιδιορθώθηκαν τα κελιά της Μονής όχι για να δεχτούν μοναχούς, αλλά όπως μας πληροφορεί ο Γεώργιος Λαμπάκης για να δεχτούν φρενοβλαβείς! Απαγορεύτηκε στο κοινό να εισέρχεται στον κυρίως χώρο της Μονής, παραμορφώθηκε ο περίβολος και αλλοιώθηκε η εικόνα του περίφημου αυτού χριστιανικού οικοδομήματος. Αλλά και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τη φροντίδα των φρενοβλαβών είχαν η Εκκλησία και τα Μοναστήρια.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΛΗΣ "Ο πύργος της Λεψίνας (ΝΕΟΝ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ 03.12.2023)

Ο πύργος της Λεψίνας λίγο πριν από τη διάλυσή του, ενώ έχει προχωρήσει η λατόμευση του λόφου. Φωτογραφία του Ιωάννη Τραυλού από το Αρχαιολογικό Δελτίο του 1960.

[ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟΝ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ ΕΔΩ]

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΛΛΗ

«Αὕτη δὲν ἐπραγματοποιήθη μέχρι σήμερον»· τούτη η λακωνική πρόταση βρίσκεται σε μία υποσημείωση στον τόμο του 1960 του Αρχαιολογικού Δελτίου, του επίσημου περιοδικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και αναφέρεται στην ανασύσταση του φραγκικού πύργου που υπήρχε στην Ελευσίνα, ο οποίος διαλύθηκε το 1953 προκειμένου να επεκταθούν τα λατομεία και οι εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας “Τιτάν”. Η εταιρεία είχε δεσμευθεί ότι θα ανοικοδομήσει με δαπάνες της τον πύργο σε άλλο σημείο, με το αυθεντικό του υλικό. Όμως, επτά χρόνια αργότερα, οι λίθοι του πύργου ανέμεναν την αναστήλωσή του, όπως διαπιστώνει στην υποσημείωση ο αρχιτέκτων Ιωάννης Τραυλός, μελετητής του ιερού της Ελευσίνας. Και αναμένουν ακόμη, μέχρι τις μέρες μας.

Ο φραγκικός πύργος είχε κτιστεί στην κορυφή του λόφου που βρισκόταν αμέσως δυτικά του αρχαίου ιερού, εκεί όπου σήμερα υψώνονται καμινάδες – αγαπημένο θέμα πολλών φωτογράφων, φόντο των αγαλμάτων της αυλής του μουσείου της Ελευσίνας. Στο ίδιο σημείο είχε ιδρυθεί κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ένα μικρό φρούριο, επάνω στα κατάλοιπα του οποίου θεμελιώθηκε η μεσαιωνική οχύρωση με τον μεγάλο πύργο. Ο ακριβής χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος, αλλά αποδίδεται με αρκετή βεβαιότητα στον 13ο αιώνα, όταν η Αττική κατακτήθηκε από τους σταυροφόρους και η ύπαιθρός της απέκτησε πολλούς τέτοιους πύργους, για να φρουρούν μικρά χωριά ή να επιτηρούν μεγάλες γαιοκτησίες. Στην περίπτωση της Ελευσίνας, ο πύργος μπορεί να συμμετείχε στο δίκτυο των φρυκτωριών που παρακολουθούσαν την κίνηση στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Αττικής και Σαλαμίνας, ή να ήλεγχε τον χερσαίο δρόμο από την Αθήνα προς την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα.

[ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟΝ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ ΕΔΩ]

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης για τον πατέρα του Νίκο Πλουμπίδη "70 χρόνια μοναξιάς" (μετά την εκτέλεση)

 [Αναδημοσιεύω από τη σελίδα στο Facebook του Δημήτρη Πλουμπίδη το κείμενο για τον πατέρα του Δημήτρη Πλουμπίδη που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954 στο Δαφνί. H ημερομηνία δημοσίευσης είναι 14 Αυγούστου 2024 [ΕΔΩ - Κ.Φωτ.]

Νίκος Πλουμπίδης: 70 χρόνια μοναξιάς

Στις 14 Αυγούστου 1954 έπεσε στο Δαφνί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος ο  Νίκος Πλουμπίδης. Από τη  σύλληψη του τον Νοέμβρη 1952 και έως την  τελευταία στιγμή  αντιμέτωπος με την διπλή κατηγορία έκανε ακραία πράξη πολιτικής αξιοπρέπειας με την ίδια του την ζωή. Ζωή  ταυτισμένη με την ιστορία του ΚΚΕ και του αριστερού συνδικαλισμού, την  οργάνωση και την πορεία του ΕΑΜ, τις παράνομες οργανώσεις των χρόνων του εμφυλίου πολέμου και μετά την «συντριπτική ήττα… την ανάγκη μιας ανάσας νομιμότητας» (δικά του λόγια) με τον κεντρικό του ρόλο στην επάνοδο στη Βουλή των καταδιωγμένων με την Δημοκρατική Παράταξη το 1950 και την ΕΔΑ το  1952 (Νίκος Πλουμπίδης. Ίδρυμα της Βουλής, 2019). 

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

“Κυρία Μενδώνη ξύπνα” ή οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής “ξυπνάτε”; - Ο λόγος για το ιστορικό ίχνος της Ιεράς Οδού στο Σκαραμαγκά.

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ


9/6/2013: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο ενάντια στην κατάχωση της Ιεράς Οδού. [Διοργάνωση: ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, OIKO.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου, Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS]

Κυρία Μενδώνη ξύπνα” ή πολίτες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής “ξυπνάτε”;

Ο λόγος για το ιστορικό ίχνος της Ιεράς Οδού στο Σκαραμαγκά.

Του Κώστα Φωτεινάκη

Από την αρχή νιώθω την ανάγκη να δηλώσω ότι το άρθρο/ παρέμβαση στην εφημερίδα ΧΑΙΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (21.07.2024) με τίτλο “Κυρία Μενδώνη ξύπνα” δεν με βρίσκει σύμφωνο για πολιτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους.

Για τη διαχρονικά και μοναδικά αμετακίνητη Υπουργό Πολιτισμού, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κ.Λίνα Μενδώνη, μπορώ να ασκήσω με επιχειρήματα κριτική για άλλα πολύ σοβαρά εθνικής πολιτιστικής εμβέλειας θέματα (π.χ. συλλογή Στερν, πολεμική στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων/ ΣΕΑ, ευνοιοκρατία κ.λπ) αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμώ ότι δεν έχει τη διαχρονική και αποκλειστική ευθύνη.

Επίσης, δεν θεωρώ ότι το θέμα για την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού ίχνους της αρχαίας Ιεράς Οδού την αποκλειστική ευθύνη την έχει η ΕΦΑΔΑ. Γνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλουν οι αρχαιολόγοι σε μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει τη Δυτική Αττική και το Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας (από τις Αχαρνές μέχρι τα Μέγαρα, τις Ερυθρές και τον Κιθαιρώνα).

Με τα σημερινά δεδομένα και μετά από 15 χρόνια πλήρους ακινησίας για την προστασία και την ανάδειξη της Ιεράς Οδού στο Σκαραμαγκά, σκέπτομαι πολύ σοβαρά ότι πρέπει να εξετάσουμε τη “σωστική κατάχωση” για την αποφυγή της περαιτέρω διάβρωσης του εδάφους και της καταστροφής του “οδοστρώματος”.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343 - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ | Θεατρικές Παραστάσεις τον Αύγουστο του 2024 στη Χίο


Λίγα ιστορικά στοιχείαγια το Δρομοκαϊτη και το Ψυχιατρείο:

Ο Χιώτης έμπορος Ζωρζής Δρομοκαϊτης συντάσσει «Έν Χίω την 17/29 Νοεμβρ.1879» την διαθήκη του βάση της οποίας εκφράζει την «επιθυμία να συστήσει εν ιδιωτικόν Φρενοκομείον εις Αθήνας». Για τον σκοπό αυτό αφήνει 500.000 fr., «200.000 fr. δια το οικόπεδον, την οικοδομήν και σκευασίαν του Φιλανθρωπικού καταστήματος, τα δε υπόλοιπα 300.000 να μένουν ως προίξ του ιδίου καταστήματος... οι δε τόκοι δια να χρησιμεύσουν εις τας προς διατήρησιν έξοδα, ήτοι μισθούς Ιατρών, Διευθυντού, νοσοκόμων και υπηρετών...»

Ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1879, οι εκτελεστές της διαθήκης απευθύνονται στον Δημήτρη Βικέλα ο οποίος «ευρισκόμενος στη Γαλλία (Παρίσι) και διατηρώντας άριστες σχέσεις με επιστημονικούς και πνευματικούς κύκλους Γάλλων, παρέσχε πολύτιμες πληροφορίες στους εκτελεστές της διαθήκης...».

Περισσότερα - "Τράβα κορδέλα" και η οικολογική διάσταση της κατασκευής των κτηρίων του "Φρενομοκείου" Δρομοκαϊτειον. ΕΔΩ.

Προφανώς η θεατρική παράσταση στη Χίο έχει σχέση με τον τόπο καταγωγής του δωρητή Ζωρζή Δρομοκαϊτη. Εξαιρετική ιδέα - εύγε στους συντελεστές.

Κ.Φωτ.

-----------------------------------

Παραστάσεις στη Χίο 

8/8/2024 Κάμπος (Perivoli) 

12/8/2024 Aνοιχτό θέατρο Καρδαμύλων Αδαμάντιος Λεμός 

16/8/2024 Πατρικά (δημοτικό σχολείο) 

21/8/2024 Αρμόλια (πλατεία Αρμολίων) 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ | Μουσική: Άγγελος Σέμπος | Στίχοι: Κωστούλα Μητροπούλου | Τραγούδι: ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ – ΜΑΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ – ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

 

[Πρώτη δημοσίευση στην τοπική εφημεριδα "το ΑΙΓΑΛΕΩ - 30.08.2024]


Στοιχεία του δίσκου: Ο 33 στροφών δίσκος «Ιερά Οδός» κυκλοφόρησε από την OLYMPIC(Philips) το 1971 σε μουσική του Άγγελου Σέμπου και στίχους της αείμνηστης Κωστούλας Μητροπούλου. Εκτός από τη Βίκυ Μοσχολιού (βασική ερμηνεύτρια), συμμετέχει η επίσης αείμνηστη Μαρία (ή «Μαίρη» όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο) Δημητριάδη και ο άγνωστος Σπύρος Μάτσος.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο δίσκο του συνθέτη μετά τη «Συνάντηση» του 1969, σε στίχους Κώστα Κινδύνη, και μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνει κατά βάση λαϊκά τραγούδια, αλλά με έντονα στοιχεία εκμοντερνισμού. Κανένα τους δεν έγινε γνωστό, όμως αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία μια και πρόκειται για ένα καθαρά συλλεκτικό άλμπουμ. Στη “Συνάντηση” τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Λίτσα Διαμάντη, Γιάννης Καλατζής, Γιάννης Πάριος (πρώτο τραγούδι του στη δισκογραφία).

Ο συνθέτης Άγγελος (Ευάγγελος) Σέμπος είχε πλούσια μουσική παιδεία. Μαθήτευσε στους κλασικούς συνθέτες Μάριο Βάρβογλη και Γιάννη Παπαϊωάννου.

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά η Κωστούλα Μητροπούλου ήταν από τους συνιδρυτές, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που στεγάζεται από τις 9 Οκτωβρίου 2009 στην Ιερά Οδό.

Η Κωστούλα Μητροπούλου από τη δεκαετία του ΄50 "αποθήκευε στην κουζίνα τις ταινίες" για να προβάλλονται σήμερα, μαζί με άλλες ταινίες στην Ιερά Οδό.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ντίνος Ρούσσης "ΣΑΠΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ"

 

Παρουσιάζει ο ίδιος ο συγγραφέας, Ντίνος Ρούσσης, το βιβλίο του ΣΑΠΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ:
Μετά από 5-6 χρόνια σκληρής δουλειάς, κοπιαστικής και πεισματικής έρευνας «στας γραφάς», βγήκε από το τυπογραφείο το πρώτο μου βιβλίο. Τίτλος βιβλίου: Σάπων Ελευσίνος. Η έρευνά μου, που έγινε βιβλίο, πραγματεύεται την Ιστορία της βιομηχανικής Ελευσίνας τον 19ο αιώνα.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις: ΚΥΚΕΩΝ tales (Ελευσίνα).

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Συνέντευξη στο ΑΝΤΙ το 1987 - Απαντάει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, με αναφορές στην Ελευσίνα ("βιομηχανικό σκουπιδαριό"), στη Σαλαμίνα, στον αρχαίο Ελαιώνα, στην Ιερά Οδό, στη φύση και στο ήθος (που χάθηκε)



Στο περιοδικό  ΑΝΤΙ τεύχος 356, 11 Σεπετμβρίου 1987 δημοσιεύτεαι το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Κορνήλιου Καστοριάδη στη δημοσιογράφο Τέτα Παπαδοπούλου. Το πρώτο μέρος της συνέντευξης είχε δημοσιευτεί στο προηγούμενο τ.356.

Η αναδημοσίευση ενός μικρού τμήματος της συνέντευξης του Κορνήλιου Καστοριάδη γίνεται γιατί έχει αναφορές στην Ελευσίνα ("βιομηχανικό σκουπιδαριό"), στη Σαλαμίνα, στον αρχαίο Ελαιώνα, στην Ιερά Οδό, που είναι η θεματολογία του Blog.

Η συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη συζητήθηκε ερύτερα στους κύκλους της Αριστεράς, της Οικολογίας, της Αναρχίας, της Αντιεξουσίας, της Αυτονομίας κ.λπ. γιατί έθιγε σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά θέματα με έναν τρόπο που ικανοποιούσε ελάχιστους. Αντιθέτως η κριτική και οι διαφωνίες για τις θέσεις και τις απόψεις  του Κορνήλιου Καστοριάδη ήταν εντονότερες από την συνολική ή εν μέρει αποδοχή τους.

 

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μικρό αφιέρωμα στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ στο Χαϊδάρι "Με αγιόκλιμα και γιασεμιά..."

 


[Αποκτήθηκε από το Δήμο Χαϊδαρίου -  Εδώ η πρώτη παράσταση ως Δημοτικός Κινηματογράφος Κατερίνα, Ιούνιος 1996. Ο κινηματογράφος ανήκει ως ιδιοκτησία στο Δήμο Χαϊδαρίου -  τον διαχειρίζεται όμως ιδιώτης. 
Ο κινηματογράφος ΚΑΤΕΡΙΝΑ αποτελεί μια όαση για το Χαϊδάρι, στο κέντρο της πόλης, και θα πρέπει να υποστηριχτεί η λειτουργία του από τους πολίτες αλλά και από το Δήμο]

[Νέα εικόνα - φωτ. από το διαδίκτυο]

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Χανς-Πέτερ Κλάους: "Oι 999άρηδες. Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945)"

 
[Μια άγνωστη σελίδα της ιστορίας της Γερμανικής κατοχής]

Χανς-Πέτερ Κλάους "Oι 999άρηδες. Οι μονάδες Ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ και η συμβολή τους στον αντιφασιστικό αγώνα (1942-1945)"

Μετάφραση: Δανάη Παναγιωτοπούλου
Επιστημονική επιμέλεια-Πρόλογος: Ιάσονας Χανδρινός
Επίμετρο: Άννα Μαρία Δρουμπούκη

Τα τάγματα Ανεπιθύμητων 999 της Βέρμαχτ αποτελούνταν από Γερμανούς πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους. Είχαν επιστρατευτεί με τη βία για να σταλούν ως εφεδρεία σε διάφορα μέτωπα. Εκατοντάδες από αυτούς τους στρατιώτες βρέθηκαν στην Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρία να πολεμήσουν τον ναζισμό. Ήρθαν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και τις αντιστασιακές οργανώσεις και προσπάθησαν να προκαλέσουν δολιοφθορές στον γερμανικό στρατό ενώ πολλοί αυτομόλησαν στους αντάρτες.

Η συναρπαστική και βαθιά τραγική ιστορία των μονάδων Ανεπιθύμητων 999 αποτελεί τον πυρήνα της εμβριθούς μελέτης του Χανς-Πέτερ Κλάους, υπό την επιστημονική φροντίδα του Ιάσονα Χανδρινού και της Άννας Μαρίας Δρουμπούκη.

Περισσότερες πληροφορίες  ΕΔΩ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΕΔΩ 
Αναλυτική παρουσίαση ΕΔΩ 

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας: Εκδηλώσεις στη Μονή Δαφνίου (α) 19 Ιουνίου 2024 - Μουσική παράσταση ΤΣΟΥΝΑΜΙ Β) 19 Ιουνίου - 8 Σεπτεμβρίου ΄2024 έκθεση


ΠΗΓΗ ΕΦΑΔΑΠΗΓΗ ΕΦΑΔΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, με αφορμή το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας», διοργανώνει στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ, δύο τιμητικές εκδηλώσεις: τη μουσική παράσταση «Τσουνάμι» και την έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου «Τσουνάμι Χάικου, Ιαπωνική Καλλιγραφία».

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν με την ευγενική χορηγία της εταιρείας EDIT Automation.

Μουσική παράσταση «ΤΣΟΥΝΑΜΙ»

«Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να δουν το χρώμα, τις αποχρώσεις των λέξεων, τη μυστική κίνησή τους, είναι λόγος να μην προσπαθήσουμε να τους ωθήσουμε να τα αισθανθούν όλα αυτά;» Λευκάδιος Χέρν.

Στις 11 Μαρτίου 2011, καταστροφικός σεισμός έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Δημιουργήθηκε γιγάντιο τσουνάμι, με τεράστιο κόστος σε ζωές, προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, μετά το Τσερνομπίλ. H ποιήτρια Mαγιουζούμι Μαντόκα διοργάνωσε συνεδρίες σύνθεσης χάικου με τους επιζώντες. Συνέλεξε 126 χάικου, τα οποία ενέπνευσαν το δικό μας ΤΣΟΥΝΑΜΙ. Με όχημα την ποίηση, πρωτότυπη μουσική που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές και χορό, το ΤΣΟΥΝΑΜΙ προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας. Δυο πολιτισμοί, Ιαπωνία και Ελλάδα, συνομιλούν.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η έπαυλις Χαϊδάρι ή σημερινό ΠΑΛΑΤΑΚΙ, το κτήριο Νικολάου Γύζη με τις “4 ΕΠΟΧΕΣ” και η σημερινή φάση των εργασιών συντήρησης

 [Πρώτη παρουσίαση στο ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ με τίτλο "11 επισημάνσεις για τα έργα αποκατάστασης στο Παλατάκι και το κτήριο Νικολάου Γύζη" [ΕΔΩ]. Στην παρούσα ανάρτηση αναδημοσιεύεται με την προσθήκη ορισμένων φωτογραφιών]

------------------------------------------------------------------

Η έπαυλις Χαϊδάρι ή σημερινό ΠΑΛΑΤΑΚΙ, το κτήριο Νικολάου Γύζη με τις “4 ΕΠΟΧΕΣ”

και η σημερινή φάση των εργασιών συντήρησης

του Κώστα Φωτεινάκη

Αφορμή της παρέμβασής μου αποτέλεσε κυρίως το ρεπορτάζ της διαδικτυακής εφημερίδας ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ με τίτλο “Ήρθε η ώρα για το… νέο Παλατάκι” (10.05.2024) αλλά και διάφορα σχόλια που κατά καιρούς δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συντήρησή του.

Προφανώς το θέμα ΠΑΛΑΤΑΚΙ είναι μεγάλο, έχει μεγάλη σημασία για το Χαϊδάρι ως τοπόσημο, συνδέεται με την ιστορία της περιοχής και όχι μόνο της πόλης αλλά και της χώρας μας (Μάχη Χαϊδαρίου 1826 και Δαφνίου 1827, Αγοροπωλησίες και οικονομικές καταρρεύσεις, μεγάλοι εικαστικοί καλλιτέχνες που άφησαν τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη κλ.π). Αυτά τα θέματα δεν θα αναφερθούν σε αυτήν την παρέμβαση – θα περιοριστώ να παρουσιάσω τις απόψεις μου για τη συντήρηση ΣΗΜΕΡΑ α) του Πύργου Παλατάκι και του περιβάλλοντος χώρου β) της αίθουσας του κτηρίου Νικολάου Γύζη που φιλοξενεί το έργο του “4 ΕΠΟΧΕΣ”.

Α. ΠΥΡΓΟΣ ΠΑΛΑΤΑΚΙ – ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ (δεν αναφέρομαι στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου ούτε στις μελλοντικές χρήσεις του)

[Ένα από τα όχι και χειρότερα παρτέρια 11.05.2024]

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Μια ακόμα περιοδική επίσκεψη στην Πηγή Ζαστάνι και στην υδατοδεξαμενή

Στις 12 Μαΐου 2024 επισκεφτήκαμε με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ Μιχάλη Σταματάκη την Πηγή Ζαστάνι και την Υδατοδεξαμενή. 

Η επίσκεψη γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με διαφορετικούς συνεργάτες και επιστήμονες για να διαπιστώσουμε την κατάσταση της περιοχής.

Κώστας Φωτεινάκης  

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

«Περιμένοντας την Ανάσταση» - Οι αγιογραφίες στη Μονή του Αγίου Λουκά και του Δαφνίου (αρχείο ΕΡΤ)

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ - ΕΔΩ

Ο διαπρεπής ακαδημαϊκός και αρχαιολόγος Νίκος Ζίας μιλάει για την Ανάσταση, τις σχετικές με αυτή εικονογραφήσεις και ύμνους στην ορθόδοξη βυζαντινή παράδοση.

Ο Νίκος Ζίας μιλάει για τη σχέση του ανθρώπου με την έννοια του θανάτου και της ανάστασης και την απάντηση στο ερώτημα του θανάτου από την ορθόδοξη πίστη. Αναφέρεται στον πνευματικό ρεαλισμό της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης και εξηγεί ότι η υμνολογία και η εικονογραφία διαπνέονται από αυτή την προσέγγιση και αυτό το χαρακτήρα.

Υπογραμμίζει την αποτύπωση αυτής της αντίληψης στις αγιογραφίες στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά και στη Μονή Δαφνιού, αναφέρεται στις εικόνες του Ιησού, της Σταύρωσης και της Ανάστασης όπως τις συναντάμε στους ναούς αυτούς και όπως εικονίζονται στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση με τη μορφή της «Εις Άδου καθόδου του Κυρίου». 

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

16,17,18 Μαΐου 2024: "ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ; Καντάτα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης" | Θεατρική ομάδα του 5ου ΓΕΛ Νίκαιας


EVENT ΣΤΟ FACEBOOK [ΕΔΩ]

ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ; 
Καντάτα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης


Η θεατρική ομάδα του 5ου ΓΕΛ Νίκαιας σας προσκαλεί στην παράσταση «Μην είδατε την αγάπη μου; - Καντάτα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Βασισμένο στα κείμενα:

  • «Μαουτχαουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη
  • «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις
  • «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» του Πρίμο Λέβι
Πέμπτη 16/5 στις 20.30 | Παρασκευή 17/5 στις 20.30 | Σάββατο 18/5 στις 20.30

Στο θεατράκι του σχολείου μας

Άγγελου Σικελιανού και Βεργίνας, 18452, Νίκαια

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η Χαρά Λιουδάκη περιγράφει πως έμαθε για την εκτέλεση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, το δακτυλίδι του αρραβώνα της και πως παρέλαβε τα προσωπικά του αντικείμενα | To Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Χαϊδάρι

Το ιστορικό των 200 κομμουνιστών κρατουμένων στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Ναπολέοντα Σουκατζίδη και την εκτέλεσή τους στη Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 είναι γνωστό, ωστόσο το επαναφέρουμε στη μνήμη μας από παλαιότερες δημοσιεύσεις στο blog ΕΔΩ 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Η Χαρά Λιουδάκη στο ΜΠΛΟΚ15

Η Χαρά Λιουδάκη αφηγείται...

Από την τρίτομη σειρά "Ο κοινός λόγος – Αφηγήματα - Συλλογικό" [ΕΔΩ]

Tον είχα δει πριν από 2 μέρες. Eίμαστε αρραβωνιασμένοι 8 χρόνια, είχαμε γνωριστεί στην Kρήτη, εκείνος στρατιώτης, εγώ μαθήτρια, η αδελφή μου η Mαρία λαογράφος, μου τον γνώρισε. Ήταν Mικρασιάτης, είχαν έρθει με την καταστροφή του ’22. Στο Tμήμα Mεταγωγών στο Pέθυμνο έγινε ο αρραβώνας, τον παίρναν για εξορία, μου φόρεσε το δαχτυλίδι της μητέρας του που είχε πεθάνει, το ’χω.

Eγώ τότε ήμουν δευτεροετής φοιτήτρια στην Aθήνα. Eκείνον τον μεταφέρανε στην Aκροναυπλία. Όσο μπορούσα τον φρόντιζα.

Έχω δυο αδέλφια θύματα του Aλβανικού, ένας σκοτωμένος, ένας τραυματίας. Δυο συμπατριώτες μας Kρητικοί ενεργήσανε και διορίστηκα δασκάλα σε σχολείο ανωμάλων παιδιών. Eπί Kατοχής μάς είχαν στεγάσει δυο τάξεις στο Δρομοκαΐτειο. Ήταν κοντά το Xαϊδάρι. Πήγαινα 2 φορές τη βδομάδα. Mια μέρα ο διευθυντής τον έφερε στο γραφείο. Xαιρετισθήκαμε από κοντά. Ήταν στρατιωτικός αυτός πριν παραλάβουν τα Eς Eς.

H θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου ταξίδεψε στην πόλη Landau της Γερμανίας με στόχο την προώθηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορικο-πολιτικής εκπαίδευσης | Με αναφορά στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το θεατρικό έργο του Ρενάτο Μόρντο

[Οι φωτογραφίες και το κείμενο που ακολουθεί είναι από ανάρτηση του  6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου στη σελίδα του στο Facebook. O τίτλος της ανάρτησης στο blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ είναι δικός μου. Ρεπορτάζ από την επίσκεψη που του γερμανικού σχολείου στο Χαϊδάρι πριν από έναν χρόνο ΕΔΩ]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

H θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου ταξίδεψε στην πόλη Landau του κρατιδίου Ρηνανίας – Παλατινάτου στη Γερμανία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με το γερμανικό σχολείο IGS Landau υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ). 

Με στόχο την προώθηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορικο-πολιτικής εκπαίδευσης οι Έλληνες και οι Γερμανοί μαθητές σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, γλωσσικής διαμεσολάβησης, πολύωρων προβών και κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον Β΄Π.Π. και το Ολοκαύτωμα παρουσίασαν και στην Γερμανία το θεατρικό έργο του Ελληνοεβραίου σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα και ιδρυτή της Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Μόρντο «Χαϊδάρι – 12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς», ο οποίος είχε υπάρξει κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγκλειστος στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και αναφέρεται στις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ζωής μέσα σ΄ αυτό. 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο Μεγάλος Περίβολος - Οχυρωματικό Τείχος της Μονής Δαφνίου μετά την επισκευή (Δεκέμβριος 2023) | «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση»


[Φωτογραφίες, 2023, 2021: Κώστας Φωτεινάκης]



«Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση»

VIDEO ΕΔΩ https://www.youtube.com/watch?v=RrfMtsp6U_Y 

Η Πράξη «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση» εντάχθηκε το 2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Το ομώνυμο έργο «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση» δημιουργήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και ολοκληρώθηκε στις 29-12-2023, με τον τελικό προϋπολογισμό 1.308.232,94 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο του έργου ήταν η αποκατάσταση του ΒΔ τμήματος του βορείου τείχους σε μήκος 39 μέτρα, από τη δυτική γωνία του τείχους έως το τελευταίο σωζόμενο μέρος της υφιστάμενης τοξοστοιχίας. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου είχε το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑΔΑ, με υπεύθυνη την προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιόπης Φλώρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Αρχαιολογικών Εργαζομένων και Μελετών, την Υπεύθυνη Εποπτείας και τον συντονισμό. της ΕΦΑΔΑ, Χριστίνας Μερκούρη.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑΔΑ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ιστορικός περίπατος στο βιομηχανικό Πειραιά | Κυριακή 14 Απριλίου 2024 | Οδοί Χαϊδαρίου και Δαφνίου


Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον πραγματοποιήθηε ο Ιστορικό περίπατος στο Βιομηχανικό Πειραιά,
Διοργάνωση: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραά "η Πρόοδος".


Πάρκο - πρώην κεραμοποιία ΔΗΛΑΒΕΡΗ | Φωτ. Παντελής Νταβανέλος 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΔΙΑΛΕΞΗ: Καθολικό Μονής Δαφνίου τεκμηρίωση, αποτίμηση & επεμβάσεις στερέωσης | Τετάρτη 17-04-2024 / 19:00 / διαδικτυακά

 9η διάλεξη της Σειράς Διαλέξεων Κύκλου 2022-2024 που οργανώνει το ΔIATMHMATIKO ΠPOΓPAMMA METAΠTYXIAKΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠPOΣTAΣIA ΣYNTHPHΣH KAI AΠOKATAΣTAΣH MNHMEIΩN ΠOΛITIΣMOY 
σε συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 17-04-2024 / 19:00 / διαδικτυακά

Καθολικό Μονής Δαφνίου 
τεκμηρίωση, αποτίμηση & επεμβάσεις στερέωσης 

Ανδρονίκη Μιλτιάδου-Fezans 
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://authgr.zoom.us/j/3050406765
Meeting ID: 305 040 6765
Passcode: 1234

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - Ο Κρίστιαν Άντερσεν στο δρόμο για την Ελευσίνα - Περιγραφή της Μονής Δαφνίου το έτος 1841

 



Ο Κρίστιαν Άντερσεν, ο διάσημος Δανός, παραμυθάς, επισκεπτόμενος τη χώρα μας περιγράφει τη Μονή Δαφνίου το έτος 1841:

Tο αγέρι ήταν κρύο και τα σύννεφα έγραφαν μαύρες σκιές στα γυμνά βουνά. Κοντά μας σε μεγάλη έκταση απλώνονταν τα ερείπια του μοναστηριού. Ψηλά τείχη, που στις σχισμάδες τους φύτρωναν θάμνοι και περικοκλάδες, το περιτριγύριζαν. Εκεί κοντά είχαν κτίσει δύο ξύλινες παράγκες. Η μία ήταν κάτι σαν καφενείο κι η άλλη πάλι ένα είδος μαγαζιού για τους μοναχικούς ταξιδιώτες. Οι ξύλινες αυτές παράγκες κοντά στα χαλάσματα έβαζαν, θαρρείς, στο τοπίο την τελευταία πινελιά της ελληνικής μελαγχολίας”.

Ολόκληρη η περιγραφή στην εκδήλωση που θα γίνει στις  με θέμα "Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Μονή Δαφνίου | Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων & Τοποθεσιών | Κυριακή 21 Απριλίου 2024- ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ [ΕΔΩ]

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ – Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ & ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ | (Η ιστορία ενός πίνακα από το 1941 μέχρι τις μέρες μας)

 

[Αναδημοσίευση από το ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩhttps://tinyurl.com/293ezba4 

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941. Το βράδυ της ίδιας μέρας 51 βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά θύματα. Την ιστορία αυτή “διηγείται” ένας πίνακας τον οποίο ζωγράφισε νοσηλευόμενος στο Δρομοκαΐτειο ο καλλιτέχνης Ανδρέας Κρυστάλλης, σε μια ελληνική εκδοχή της Γκουέρνικα, όπως χαρακτηρίστηκε. Την ίδια μέρα από τον ίδιο βομβαρδισμό καταστράφηκαν σπίτια στο Χαϊδάρι, ενώ ακόμη στις μέρες μας βρίσκουμε στην περιοχή μας οβίδες, “αναμνηστικά” των φοβερών εκείνων εποχών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ – Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ & ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

(Η ιστορία ενός πίνακα από το 1941 μέχρι τις μέρες μας)

Έρευνα - Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινάκης

Ο ζωγράφος Ανδρέας Κρυστάλλης γεννήθηκε το 1911 στη Μικρά Ασία. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 30. Με την επιστροφή του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά όπου δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Μετά τη Κατοχή νοσηλεύτηκε κατά διαστήματα στο Ψυχιατρείο Δρομοκαΐτειο όπου και πέθανε το 1951.

Αρκετά από τα έργα του, με θέμα τον Πειραιά, βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα).

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Το Τραίνο του Φόβου – Μια εικαστική έκθεση στο Τρένο στο Ρουφ (2018) | Μια αντιπολεμική έκθεση με αφορμή το χτες (με αναφορές στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου)

[Η ανάρτηση γίνεται με καθτυστέρηση έξι ετών!!! Ωστόσο το θέμα είναι ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο και διαχρονικό. Φτάσαμε στο "σταθμό του Ρούφ" μέσω Χαϊδαρίου. Για την ακρίβεια μέσω Στρατοπέδου Κρατουμένων Χαϊδαρίου και του ΜΠΛΟΚ15. Ακόμα ακριβέστερα μέσω  ενός άλλου έργου Ad Libitum – Μπλοκ 15 (No Borders). 
Εκεί "..η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη, μέσω της οικογενειακής και καλλιτεχνικής της εμπειρίας, μιλά για το Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου – τον τόπο της απόλυτης φρίκης και μαρτυρίου, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης" και αναφέρεται στο Ρούφ και στα τρένα που μετεέφεραν τους κρατούμενους στη  Γερμανία. Η κα Αλκαλάη αναφερεται στην έκθεση "Το τραίνο του Φόβου" και έτσι φτάσαμε με καθυστέρηση στο Ρούφ... Απολαύστε το..... ΕΔΩhttps://tinyurl.com/222p33n9


Το Τραίνο του Φόβου

Μια αντιπολεμική έκθεση με αφορμή το χτες

επιμέλεια Ράνια Καπελιάρη

Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 φιλοξενεί από τον Οκτώβριο στα κουπέ του New Wagon την έκθεση «Το Τραίνο του Φόβου» της εικαστικής ομάδας CITY READS.

Στο επίκεντρο της δράσης, που επιμελείται η εικαστικός Ράνια Καπελιάρη βρίσκεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με το ολοκαύτωμα και τις μεταγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, λόγω της φυλής τους, με τα «τρένα του θανάτου» στα κολαστήρια – στρατόπεδα συγκέντρωσης.